Новини компаній

​Ліхтарик — нагальна необхідність сьогодення

5 December 2022, 14:11

Масштабні відключення електроенергії по всій країні викликали високий попит на альтернативні джерела освітлення. До масштабних відключень електроенергії більшість мешканців міст у випадку необхідності користувалися функцією ліхтарика у смартфоні. Але тепер при тривалому відключенні світла заряд телефону доводиться економити, тому оптимальним варіантом стає купівля окремого приладу.

Розглянемо на прикладі каталогу Магазилла, які саме моделі ліхтарів має сенс купувати.

Від туристичних до тактичних

Якщо першочергова задача — освітити собі дорогу на темній вулиці чи підсвітити в кімнаті під час вимкнення електрики, то найоптимальнішим варіантом буде традиційний ручний ліхтарик. Сьогодні вони випускаються як у компактному, так і в повнорозмірному форм-факторах. Перші, вочевидь, зручніше носити з собою, другі — потужніші й можуть довше працювати. Сучасні моделі зазвичай мають кілька рівнів яскравості або її плавне регулювання, можливість варіювати відстань фокусування світлового променю. Зовсім не зайвою в теперішніх умовах стане можливість передавати сигнал SOS. Чимало ручних ліхтарів виконані у протиударному корпусі, захищеному від пилу та води.

Але якщо йдеться про використання ліхтаря для тривалого освітлення приміщення, то ручні навряд чи можна назвати зручним варіантом. По-перше, доведеться обирати модель з режимом розсіяного світла, по-друге, його потрібно буде якось стаціонарно встановити. Для житлових приміщень краще обирати ліхтарі з категорії допоміжного освітлення або туристичні, розраховані на використання у таборі. Такі пристрої можна ставити на стіл або підвішувати за ручку.

Потужні ручні прожектори, що відрізняються значною дальністю освітлення, більше стануть у нагоді у приватних будинках, особливо, коли потрібно освітити прибудинкову територію. Налобні ліхтарі, популярні у туристичних походах, донедавна виглядали б доволі дивно на вулиці міста. Але в нинішніх реаліях вони стануть непоганим варіантом для того, щоб підсвічувати собі дорогу, залишаючи руки вільними. А от тактичні ліхтарі з виносною кнопкою, розраховані на кріплення під ствол зброї — не найкращий вибір для суто цивільного використання. Якісні моделі цього типу коштують дорого, а їхні ключові функції у повсякденному використанні залишаться незатребуваними.

Технічні характеристики

Сьогодні абсолютна більшість ліхтарів використовують світлодіодні лампи (LED). Лампи розжарювання, ксенонові та галогенні відходять у минуле. Світлова потужність LED-ламп вимірюється в люменах, і саме на цей показник часто звертають увагу покупці.

  • Світловий потік до 100 лм сьогодні вважається «слабеньким» показником, притаманним компактним моделям.
  • Потужність 100–500 лм мають багато ручних, налобних і туристичних ліхтарів. Такої потужності достатньо і для вузького променю на довгу відстань, і для широкого ближнього освітлення.
  • Світловий потік від 700 лм сьогодні не рідкість навіть у компактних моделях, але слід врахувати, що при малому куті освітлення, така потужність дасть дальність освітлення на сотні метрів, що для домашнього використання зовсім не принципово.

Важливіше, яке джерело живлення використовує ліхтар. Це можуть бути «одноразові» батарейки, змінні акумулятори (наприклад, типу 18650) або власний фірмовий акумулятор. Звичайно ж, оптимальними є два останні варіанти. Моделі на батарейках можуть привабити ціною, але потім доведеться постійно витрачатися на нові елементи живлення.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліхтарик  
Матеріали по темі