Здоров'я

Біль у шиї та попереку: житомирський вертебролог розповів, що насправді криється під народним діагнозом «продуло» та як запобігти хворобі

6 December 2022, 10:19

В осінньо-зимовий період зростає ймовірність отримати переохолодження організму. Та й сучасні реалії позбавляють нас можливості завжди перебувати у теплі та затишку: нерідко доводиться раптово вибігати з теплого приміщення на вулицю й прямувати в укриття, а там пересиджувати по кілька годин.

Тривале перебування на морозі чи в умовах сирості може стати причиною виникнення болю у різних ділянках тіла: попереку, шиї, рук та ніг. Народне визначення цієї недуги – «продуло». І більшість людей просто очікує, коли «пройде».

Насправді мова може бути про досить серйозні захворювання опорно-рухової системи, каже лікар-вертебролог житомирського Медичного центру «Відновлення» Іван Ковальчук.

«Сковувальний, різкий біль, який посилюється при рухах і може охоплювати досить-таки велику ділянку тіла, – мабуть, такі відчуття знайомі багатьом. Однією з причин їх виникнення є переохолодження. Хоча захворювання може провокувати і надмірне навантаження, травми, інфекції тощо», – каже Іван Ковальчук.

Лікар називає кілька патологій, які можуть ховатися за самодіагнозом «продуло».

Неврит – запалення нерва. Біль зазвичай охоплює велику ділянку тіла, відбувається порушення чутливості, рух супроводжується болем, при відсутності лікування може призвести до повного паралічу ураженої зони.

Міозит – запалення м'яза. Боліти може весь м'яз або його частина. Основний прояв – біль при рухах, м’язова слабкість.Може з'явитися набряк і почервоніння.

Загостренням хронічного захворювання опорно-рухового апарату (остеохондрозу, остеопорозу, радикуліту, грижі міжхребцевого диска тощо) – йдеться про посилення клінічних ознак давньої хвороби.

Вертебролог пояснює, що може спричинити недугу:

•контраст температури (з приміщення – на вулицю);

• протяг (різкий потік холодного повітря);

• переохолодження (тривале перебування при низьких температурах).

Тож лікар дає прості поради, які допоможуть уберегтися: уникаємо протягів, вдягаємося відповідно до погоди, за необхідності тривалого перебування на вулиці якомога частіше заходимо в приміщення, п'ємо гарячі напої.

Якщо уникнути недуги все ж не вдалося, вертебролог рекомендує:

• перебувати у теплі;

• якщо відсутності протипокази, до консультації зі спеціалістом можна приймати нестероїдні протизапальні препарати (не перевищувати добову дозу);

• обов’язково записатися до лікаря.

У лікуванні хвороб опорно-рухової системи Медичний центр «Відновлення» застосовує широкий спектр немедикаментозної терапії, що практично не має протипоказань та є максимально ефективною. У клініці є все для того, аби позбавити пацієнта нестерпного відчуття скутості та запобігти ускладненням.

*Стаття є ознайомчою. При виявленні симптомів невриту, міозиту та інших хвороб якнайшвидше необхідно звернутися до лікаря

Записатися на консультацію та дізнатися подробиці можна за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4. https://vidnovlennya.center/

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!

Як допомогти собі самому при болю у спині та коли потрібно бігти до лікаря – про це у бліцінтерв’ю з Іваном Ковальчуком, вертебрологом житомирського центру «Відновлення».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: "Відновлення" вертебролог лікар медичний центр Ковальчук  
Матеріали по темі