Політика

Естонія передала Житомирщині 11 автобусів, генератори та павербанки

14 December 2022, 15:12

Естонія передала Україні 26 автобусів, які слугуватимуть для відновлення транспортного сполучення у регіонах. Одинадцять із них лишаться для потреб Житомирщини, інші ж вирушать до Харківської, Полтавської та Київської областей. Автобуси хоч і не нові, однак надійні, адже відповідають усім технічним вимогам.

«Це ті автобуси, які були у використанні в Естонії. Вони пройшли відповідний ремонт, техогляд і реновацію. До автобусів ми іще додали невелику гуманітарну допомогу - це генератори і павербанки, які стануть у нагоді», - розповідає Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск.

«Дякую за ту підтримку, яку надає нам Естонія і ми бачимо, що ця підтримка не лише військова, а надзвичайно важлива нам на Житомирщині для відновлення об’єктів інфраструктури. І, безумовно, за чергову партію автобусів, які вкрай необхідні для наших громадян, щоб повертатись до нормального, мирного життя», - говорить керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Завдяки естонським партнерам на Житомирщині вдало реалізується проєкт по відбудові інфраструктури, що була зруйнована ворожими ракетними обстрілами.

«Естонія перша країна, яка визначилась з регіоном по відновленню, по допомозі. Естонія намагається допомагати максимальній кількості наших областей, але з акцентом на Житомирську область. В нас уже є кілька об’єктів відновлення - міст у Малині, садочок в Овручі і мені дуже хотілося б, як українцю, як члену парламенту, щоб всі країни були такі рішучі і були такі віддані допомозі, і підтримці України, як сьогодні Естонія», - коментує народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Упродовж дев’яти місяців повномасштабної війни Естонська Республіка підтримує українців на багатьох напрямках: військовому, гуманітарному, економічному та політичному.

«Вчора Верховна Рада ухвалила важливі кроки на шляху до євроінтеграції і ми раді, що це відбувається за нашої підтримки. Ви боретеся щодня не тільки за вашу свободу, незалежність, а і за нашу. І тут, у Житомирі - це ще один крок підтримки і для Естонії важливо допомагати у відбудові України - Житомирщини. Я хочу подякувати Арсенію Пушкаренко за те, що він вибудовує міцні мости, міцну дружбу між Естонією і Україною», - зазначає голова Рійгікогу Естонської Республіки Юрі Ратас.

У рамках візиту до Житомира естонська делегація побувала на руїнах ліцею, який був зруйнований російською ракетою. На власні очі побачивши наслідки ворожої атаки на цивільну інфраструктуру. Окрім того, відвідали Пункт незламності, де містяни за потреби, або ж надзвичайної ситуації можуть погрітися, підзарядити гаджети та скористатись швидкісним інтернетом. І насамкінець, на базі «Житомирської політехніки» обговорили можливості співпраці з університетом в галузі цифрових технологій та створенні кіберполігону.

Більше фото переданих 14 грудня автобусів дивіться тут.

Нагадаємо, 26 листопада народний депутат Арсеній Пушкаренко повідомив, що Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу та Посол України в Естонії Мар‘яна Беца вже направили з Талліна частину наступної партії автобусів для Житомирської області.

30 жовтня Естонія передала громадам Житомирської області другу партію автобусів: Олевщина отримала автобус Iveco Irisbus.

24 вересня стало відомо, що Естонія подарує Житомирській області 12 автобусів Iveco Irisbus, які раніше обслуговували пасажирські регулярні лінії в Естонії. Також на початку вересня була інформація, що влада Естонії виділила 2 млн євро на будівництво нового дитячого садочку в Овручі та збирається долучитися до відбудови розбомбленого мосту в Малині за формулою фінансування 50х50 – частину грошей виділить Естонія, частину – з держбюджету.

27 вересня пресслужба парламенту інформувала, що на потреби громад Житомирської області передали перші автобуси з Естонії.

Як повідомляв Житомир.info, Естонія стала першою країною, яка взялася допомогти Житомирщині з ліквідацією наслідків ворожих обстрілів, її Урядова комісія на початку травня 2022 року розпочала свою роботу в області з визначення об’єктів, відбудову яких вони профінансують. В липні з’явилася інформація, що влада Естонії збирається побудувати модульний дитячий садок в місті Овруч Житомирської області, яке постраждало від російських бомбардувань. Нардеп Арсеній Пушкаренко 1 вересня розповідав, що в Житомирській області наприкінці вересня планують провести великий форум з відновлення, запросивши на нього представників 50 іноземних посольств.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Естонія автобус Пушкаренко Юрі Ратас Каймо Кууск Бунечко 
Матеріали по темі