Події

Вирок директору департаменту Житомирської ОДА, якого затримали майже два роки тому на хабарі – 124,4 тис. грн штрафу

29 December 2022, 13:04

Корольовський районний суд м.Житомира завершив розгляд справи директора департаменту охорони здоров'я Житомирської ОДА Миколи Суслика, якого на початку 2021 року обвинувачували у вимаганні та отриманні «відкату».

Вирок був ухвалений 26 грудня 2022 року і оприлюднений в Єдиному державному реєстрі судових рішень 28 грудня.

«01.12.2020 року близько 13 години під час розмови з Генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Коростенська центральна міська лікарня Коростенської міської ради» ОСОБА_9, яка відбулась у службовому кабінеті директора Департаменту охорони здоров`я Житомирської ОДА у будівлі за адресою в м. Житомирі, вул. Мала Бердичівська, 25, ОСОБА_8 (директор департаменту Микола Суслик – ред.) повідомив останньому про можливість стабільного виділення коштів з обласного бюджету для забезпечення безперешкодної діяльності КНП «Коростенська ЦМЛ». Також ОСОБА_8 вказав, що проект розміру фінансування готується департаментом фінансів Житомирської ОДА та у випадку отримання неправомірної вигоди в розмірі 10% від суми вищевказаної субвенції, що становить 124,4 тис. грн, він може здійснити вплив на посадових осіб департаменту фінансів Житомирської ОДА, з метою забезпечення надходжень коштів до бюджету підприємства КНП «Коростенська ЦМЛ», на що ОСОБА_9 погодився», - йдеться у матеріалах суду.

Микола Суслик свою вину в суді визнав, підтвердив, що одержав від керівника Коростенської міської лікарні неправомірну вигоду, та заявив, що у вчиненому розкаюється.

«Дійсно, по Коростенській лікарні були проблеми, директор звертався з певних питань, мали місце розмови з приводу додаткового фінансування, постачання обладнання, він пообіцяв ОСОБА_9 можливість вирішення проблеми через Департамент фінансів ОДА. Зазначив про те, що одержав зазначені кошти (неправомірну вигоду) від ОСОБА_9 за здійснення впливу в майбутньому на посадових осіб Департаменту фінансів Житомирської ОДА, з метою гарантованого забезпечення надходжень додаткових коштів до бюджету Коростенської ЦМЛ, це була розмова про сприяння на перспективу. Факт отримання грошових коштів визнає. У вчиненому розкаюється», - наводяться покази Миколи Суслика у вироці суду.

Скріншот з вироку суду

Обираючи вид та міру покарання, суд врахував, що вчинений злочин належиться до категорії нетяжких, обтяжувальних покарання обставин не встановлено, а в якості пом`якшуючих обставин суд визнає щире каяття. Суд визнав Миколу Суслика винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України, і призначив йому покарання у виді штрафу в розмірі 7318 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 124 тис. 406 грн. Саме 124,4 тис. грн директор департаменту вимагав в якості «відкату», хоча санкція статті передбачає максимальний штраф 93,5 тис. грн, але ст. 53 КК України встановлено, що за вчинення кримінального правопорушення, за яке передбачене основне покарання у виді штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, розмір штрафу, що призначається судом, не може бути меншим за розмір майнової шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, або отриманого внаслідок вчинення кримінального правопорушення доходу, незалежно від граничного розміру штрафу, передбаченого статтею.

Цікавий момент: скерований до суду обвинувальний акт відносно начальника департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколи Суслика був за ч. 3 ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), покарання за якою – позбавлення волі. Але в процесі судового розгляду стаття обвинувачення була змінена на більш «м’яку»: ч.2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом), яка передбачає покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі.

Скріншот з вироку суду

Нагадаємо, Корольовський районний суд м. Житомира 8 липня 2021 року почав розглядати кримінальну справу щодо ексдиректора департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколи Суслика, якого 21 січня 2021 року СБУ затримала за підозрою в отриманні хабаря: під час цього судового засідання Суслик заявив, що свою вину не визнає і ні в кого кошти не вимагав. Під час виступу у суді 1 вересня цього ж року Микола Суслик знову сказав, що свою провину не визнає, вважає обвинувачення провокацією – керівник Коростенської лікарні Микола Ходаківський хотів йому помститися. 22 вересня стало відомо, що звільнився керівник лікарні, у якого директор департаменту Житомирської ОДА вимагав «відкат». Свідчення у суді вже колишній керівник Коростенської ЦМЛ Микола Ходаківський давав 8 грудня 2021 року.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 21 січня 2021 року стало відомо, що директора департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколу Суслика затримали на хабарі. Служба безпеки України повідомила, що Суслика затримали за вимагання «відкатів» з коштів, виділених на протидію пандемії COVID-19. Згодом у прокуратурі назвали суму «відкату», який вимагав директор департаменту – 123 тис. грн, 10% від перерахованих коштів. Пізніше з матеріалів суду стало відомо, що 1 грудня 2020 року в своєму службовому кабінеті під час розмови з генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Коростенська центральна міська лікарня Коростенської міської ради» повідомив про необхідність передачі йому грошових коштів у розмірі 10% від суми субвенції, виділеної бюджету Коростеня на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров`я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19.

Подільський райсуд Києва 22 січня обрав директору департаменту ОДА Миколі Суслику запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на шістдесят діб (до 22 березня 2021 року) та визначив альтернативний запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 124 тис. 850 грн, у разі внесення якої Суслик може бути звільнений з-під варти, але з певними умовами, серед яких – не відлучатися із району, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора чи суду та здати закордонний паспорт. 26 січня визначена застава була внесена і директор департаменту був звільнений з під варти.

5 березня 2021 року Микола Суслик був звільнений з посади директора департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації «за угодою сторін».

28 травня 2021 року пресслужба Київської міської прокуратури інформувала, що до суду скеровано обвинувальний акт відносно начальника департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколи Суслика за обвинуваченням у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Суслик відкат зловживання впливом вирок суд ОДА 
Матеріали по темі