Події

До суду передали справу «айтішників» з Коростенського району, які зламували сторінки у соцмережах та виманювали гроші

30 December 2022, 10:15

До суду скерували справу дипломованих «айтішників» з Коростенського району, від шахрайських дій яких постраждали близько десятка жителів різних областей.

Про це 30 грудня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно організованої злочинної групи за фактом несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем та у заволодінні чужим майном, шляхом обману (ч. 2 ст. 361, ч. 4 ст. 190 КК України)», – йдеться у повідомленні.

Слідством установлено, що злочинне угрупування у складі трьох жителів Коростенського району, 1996-1998 років народження, з корисливою метою, протягом січня-травня минулого року займалися інтернет-шахрайством.

Усі троє членів угрупування (серед них одна дівчина) були дипломованими фахівцями у сфері інформаційних технологій. Тож, виходячи зі специфіки своєї освіти, розробили спеціальну злочинну схему ошуканства.

«Обвинувачені створили фішинговий сайт, на якому пропонували інтернет-користувачам підробіток. Зацікавлені у підробітку клієнти повинні були обов’язково зареєструватися на шахрайському сайті, після чого «айтішники» автоматично отримували доступ до їх персональних даних, акаунтів у соцмережі Instagram, а також усіх підписників. Отримавши такі можливості, ділки від імені клієнтів розсилали «друзям» повідомлення з проханням терміново перерахувати певну суму грошей на свій номер телефону. Одержаною «виручкою» ділилися між собою», – розповідають у прокуратурі.

Протягом декількох місяців від інтернет-шахрайства фігурантів провадження потерпіли близько десятка жителів різних областей України.

Викрито злочин за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури спільно з відділом протидії кіберзлочинам в Житомирській області Департаменту кіберполіції НПУ, Управлінням СБУ в області та Головним управлінням Нацполіції в області, яке проводило досудове розслідування.

Примітка прокуратури: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальномупокаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба ГУНП у Житомирській області уточнює, що обвинувачені є жителями Малинщини.

«Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що 24-річний житель м. Малина розробив схему заробітку на фішингу, а для її втілення у життя заручився підтримкою компетентних знайомих, 25-річного малинця та 26-річної жительки Малинської громади», – нагадують у поліції.

Отримавши доступ до сторінок, учасники групи змінювали паролі. Далі від імені користувачів зламаних сторінок розсилали прохання про позику. Аби не викликати підозри, просили невеликі суми, у межах 200 гривень.

28 грудня, після проведення всіх необхідних процесуальних дій, винесено обвинувальний акт усім трьом членам ОЗГ:

- організатору - у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до витоку, втрати, блокування інформації, вчинених повторно, організованою групою (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361 КК України); у заволодінні чужим майном, шляхом обману, незаконних операціях з використанням електронно-обчислювальної техніки, організованою групою (ч. 4 ст. 190 КК України);

- обом поплічникам – у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до витоку, втрати, блокування інформації, вчинені повторно, організованою группою (ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361 КК України) та у заволодінні чужим майном, шляхом обману (шахрайство), незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України).

Обвинувачуваним за вказані діяння може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

Як повідомляв Житомир.info, 1 грудня 2022 року правоохоронці повідомляли про викриття у Житомирській області кібер-шахраїв, які зламали близько тисячі акаунтів українців у соціальних мережах та видурили майже 2 мільйони гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство хакер фішинговий сайт прокуратура ГУНП  
Матеріали по темі