Події

На Житомирській митниці виявили автодеталі вартістю 1,5 млн грн, ввезені з рф під виглядом товарів з Китаю

3 January 2023, 11:26

На Житомирській митниці ДБР виявило товари з рф вартістю 1,5 млн грн, їх вилучили на потреби держави.

Про це 3 січня повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

«Працівники ДБР продовжують змістовну роботу щодо протидії зловживанням на митниці та виявленню товарів, які ділки намагаються постачати з російської федерації. В ході масштабних профілактичних заходів працівники ДБР провели обшуки на Житомирській митниці, за результатами яких було виявлено товари з російської федерації, завезені до України всупереч чинного законодавства. Загальна вартість майна з рф склала понад 1,5 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Було встановлено, що одна зі столичних компаній у вересні 2022 року намагалася завезти до України з Польщі автомобільні запчастини, які за документами начебто належали китайській фірмі. Насправді товар був вироблений та імпортувався з російської федерації.

«Маркування понад 2 тис. коробок із різними автомобільними деталями АО «Балаковорезинатехника», зокрема, для автомобілів марки «ВАЗ», не залишають сумніву – товар має російське походження», – зазначають у ДБР.

На знайдені російські запчастини накладено арешт, вони вилучені в межах розслідування кримінального провадження. Вирішується питання щодо передачі майна в Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Працівники ДБР продовжують вивчати обставини ввезення російського товару на територію України, триває перевірка правомірності дій працівників митниці.

Попередня кваліфікація правопорушення: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює Житомирська обласна прокуратура.

«Державне бюро розслідувань веде послідовну роботу щодо протидії зловживанням на митниці. Станом на початок грудня 2022 року ДБР розслідувало 519 таких злочинів. 147 особам оголошено про підозру, 110 обвинувальних актів направлено до суду», – підсумовують у пресслужбі ДБР.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури зазначають, що уся партія буде передана в управління АРМА.

«Слідством установлено, що у вересні 2022 року приватна фірма, порушуючи вимоги постанови КМУ «Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації» (від 09.04.2022), ввезла на територію України для розмитнення товари російського виробництва для автомобілів на суму понад 1,5 млн грн, відобразивши в офіційних документах країну їхнього походження – КНР. Під час обшуку вилучено товар, а також документи, які підтверджують його походження з країни-агресора. За ініціативи прокурорів обласної прокуратури на вилучені товари і документи накладено арешт. Також вирішується питання про передачу арештованого майна в управління АРМА», – пише пресслужба прокуратури.

Як повідомляв Житомир.info, 5 вересня 2022 року пресслужба Київської міської прокуратури інформувала, що прокуратура передала в Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами три асфальтобетонні заводи білоруських компаній, один із них – у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: митниця ДБР прокуратура АРМА  
Матеріали по темі