Місто

У Житомирі підписали меморандум про створення нової освітньої стратегії для ліцею №25, зруйнованого російською ракетою

12 January 2023, 14:10

Через війну, розв’язану росією, в Україні знищено понад чотири сотні навчальних закладів. Сотні тисяч дітей залишилися без доступу до освіти. З-поміж них і 1300 учнів житомирського ліцею №25, в який на початку березня 2022 року поцілила ворожа ракета. І перш ніж справа дійде до фізичної відбудови ліцею, міська влада взялася шукати можливостей побудувати не просто стіни, а простір із сучасними підходами до навчання.

«Це про софт - це і навчальні програми для вчителів, стажування за кордоном і найголовніше - розробка самої освітньої програми саме для цього ліцею, яка буде після розробки затверджена у Міністерстві і по якій будуть навчатися діти. Абсолютно нова і абсолютно унікальна, саме для цього ліцею», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Щоб запустити проєкт з розробки стратегії, концепції та освітніх програм для ліцею №25, Житомирська міська рада заручилась підтримкою фінської організації Finn Church Aid та підписала меморандум про співпрацю з міжнародним благодійним фондом «savED» і Малою академією наук України. Останні упродовж 2023 року разом із освітніми експертами та громадою міста, працюватимуть над його втіленням.

«Шість місяців експерти, методисти працюватимуть над освітніми програмами і над процесами ліцею. Скажімо, це робота з учителями - як їх навчати, яка має бути система. Також вчителі матимуть візит до Фінляндії, де перейматимуть досвід кращих фінських шкіл і проходитимуть тренінги перед тим, як розпочати створення цих освітніх програм», - коментує директорка благодійного фонду savED Оленка Северенчук.

«Це перший кейс в Україні і приклад, як ми можемо відновлювати школи. Відновлювати не просто будівлі, а підхід до освіти. Цей заклад і до цього був одним із найпотужніших у Житомирі, а, використовуючи цей, хоч і трагічний, шанс відбудувати його з нуля - це можливість зробити його ще потужним науковим ліцеєм. Я дякую Finn Church Aid і народу Фінляндії за підтримку. Ми, як фонд, готові допомагати міськраді і всій громаді Житомира шукати в подальшому кошти для фізичного відновлення цієї будівлі спільно з партнерами», - додає співзасновниця благодійного фонду savED Анна Новосад.

«Я дуже хочу, щоб через 5 - 10 років, коли житомирян запитуватимуть, а що цікавого є у вашому місті, чим воно унікальне, щоб кожен житомирянин разом із музеєм космонавтики, вулицею Михайлівською, з парком Шодуара говорив про школу №25. Я вірю, що ця школа може стати магнітом освітнього туризму в Україні, хоч це і може звучати утопічно», - підсумовує директорка благодійного фонду savED Оленка Северенчук.

З огляду на коментарі мера щодо робочого проєкту по відбудові ліцею, яким вже займається державна португальська компанія, усе можливо.

«По стратегії тут має бути кілька освітніх закладів: перетворення кінотеатру «Жовтень», який буде допомагати освітньому процесу, бібліотека Ольжича теж увійде у цей квартал і ця вся трансформація разом має створити новий освітній простір в центрі міста Житомира», - зазначає мер Сергій Сухомлин.

Як повідомляв Житомир.info, 12 січня 2023 року у Житомирі збиралися підписати меморандум про старт проєкту з розробки концепції, стратегії та курикулуму ліцею №25, який було зруйновано російською ракетою у березні 2022 року.

8 листопада місцева влада разом з представниками Уряду Португалії та міжнародними партнерами обговорили кроки, необхідні для переходу до безпосереднього проєктування та відбудови на місці ліцею №25 сучасного інноваційного освітнього хабу.

1 квітня мер Житомира розповідав, що Барселона пропонувала допомогу у відбудові ліцею №25, на який потрібно щонайменше 200 млн грн

30 березня мер Житомира розповів, що хоче замовити іспанським архітекторам проєкт нової будівлі житомирського ліцею № 25, який зруйнували окупанти

Приблизно о 8 ранку 4 березня 2022 року в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей. Повідомлялося, що, за попередніми даними, внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає.

Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут.

За фактами обстрілу житомирського ліцею № 25 прокуратура розпочала розслідування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей № 25 обстріл руйнування будівництво школа ліцей меморандум освітня стратегія концепція Северенчук Сухомлин 
Матеріали по темі