Здоров'я

Вакцинація дітей проти COVID-19 у Житомирі: чи є попит та чому лікарі радять не ігнорувати щеплення

16 January 2023, 16:59

За останні два тижні січня 2023 року в Житомирі шляхом швидкого тестування підтвердили 16 випадків захворювання на COVID-19 з-поміж дітей віком від 0 до 18 років. Хоч діти й переносять хворобу легше, ніж дорослі, бо ж здебільшого не мають супутніх хронічних патологій, розповідають фахівці, втім недуга не минає безсимптомно.

«Можливий інтоксикаційний синдром з підвищенням температури, незначні диспепсичні прояви, назальні прояви. Може бути ринорея, чхання, кашель. В принципі, якщо не приєднується бактеріальна інфекція, то через тиждень-півтора, два, перебіг хвороби закінчується одруженням. Якщо приєднується інший фактор і батьки не дотримуються рекомендацій лікаря, то можуть бути ускладнення», – розповідає заступниця медичного директора КП «ЦПМСД» Галина Перчик.


Щоб уникнути важкого перебігу короновірусної хвороби, лікарі все ж радять вакцинувати дітей.

«Вакцинація сама по собі не запобігає тому, що людина, дитина, не захворіє на цю хворобу, від якої проводиться щеплення. Але дає позитивний момент у тому, що виробляється імунний захист в організмі. Коли дитина або людина похилого віку зустрінеться зі збудником, буде переносити цю хворобу легше і не буде тієї кількості ускладнень», – зауважує заступниця медичного директора КП «ЦПМСД».

Щеплення від COVID-19 для дітей не є обов’язковим і проходить виключно за бажанням батьків, наголошує Галина Перчик, навздогін роз’яснюючи, до кого звертатись тим, хто виявить таке бажання.

«Приходять до свого сімейного лікаря або педіатра, з яким заключена декларація у цієї дитини, кажуть про своє бажання вакцинуватись, лікар їх записує», – пояснює Галина Перчик.

Минулого тижня житомирський «Центр первинної медико-санітарної допомоги» отримав більше ста доз вакцин Pfizer для дітей віком від 5 до 11 років. З цієї партії вже щепили 20 дітей.

«Ми отримали в загальному 120 доз цієї дитячої вакцини. Станом на сьогодні ми використали 20 доз цієї вакцини. Ми розділяємо вакцину, щоб дитина отримала і перше щеплення, і друге. Тому на 60 дітей ми її отримали. Проводиться вакцинація аналогічно до проведення будь-якого щеплення – внутрішньом’язово, інтервалом у 21 день. У зв’язку з тим, що один флакон дитячої дози Pfizer розрахований на 10 дітей, то стараємось їх (дітей) збирати так, щоб вони прийшли у визначений час і їх (щеплення) зробили», – коментує заступниця медичного директора КП «ЦПМСД» Галина Перчик.

За даними «Центру первинної медико-санітарної допомоги», на зараз у Житомирі двома дозами вже провакцинувано понад 900 дітей.

Нагадаємо, у період з 6 по 12 січня 2023 року в Житомирській області зареєстрували 81 випадок коронавірусу, серед хворих є діти (8%).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вакцина вакцинація щеплення ЦПМСД Перчик  
Матеріали по темі