Місто

У Житомирі відкрили кімнату книг бібліотеки краєзнавця Георгія Мокрицького

28 January 2023, 16:30

У Житомирі 28 січня до дня народження видатного житомирянина на базі бібліотеки-філіалу № 3 (вул. Хлібна, 29) міських бібліотек ЛІТтера відкрилась кімната історико-краєзнавчих книг бібліотеки Мокрицького.

Про це 28 січня повідомила Житомирська міська рада.

«Георгій Павлович збирав книги впродовж життя, розпочав займатися краєзнавством ще в початковій школі. У своїй роботі він використовував навіть ті вирізки з газет, які збирав у підлітковому віці. Цей книжковий здобуток надасть можливість молодому поколінню більше дізнатися історію Житомира», — розповідає Ганна Щастна, вихованка Георгія Мокрицького.

2854 документів з краєзнавства з особистої бібліотеки знаного земляка стануть доступними для користувачів.

«Упродовж місяця бібліотекарі ЛІТтера систематизували та обробили весь книжковий фонд бібліотеки Мокрицького, виокремивши 300 книжок, присвячених Житомиру та Житомирщині. Ці книги будуть представлені на окремих краєзнавчих полицях та стануть родзинкою у загально бібліотечному фонді краєзнавчої літератури міських бібліотек ЛІТтера», — каже Лариса Харчук, директорка КЗ "Міські публічні бібліотеки Житомира".

Бібліографічні описи книг Мокрицького також з’являться й в електронному каталозі ЛІТтера, що значно спростить їх пошук.

«Георгій Павлович дуже мріяв про відкриття своєї бібліотеки. Ще при його житті ми складали книги та почали перевозити їх до бібліотечної системи міста. Це фундамент наукових історико-краєзнавчих книг. З часом цю бібліотеку будемо поповнювати й іншими краєзнавчими книгами», — Сергій Намєснік, голова науково-консультативної ради Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, 15 грудня 2022 року на сесії Житомирської міської ради житомирському краєзнавцю Мокрицькому Георгію Павловичу присвоїли звання «Почесний громадянин міста Житомира» (посмертно). 29 грудня 2021 року у Свято-Михайлівському соборі містяни прощалися з житомирським краєзнавцем та істориком Георгієм Мокрицьким, який помер увечері 26 грудня 2021 року на 69-у році життя після перенесеного інсульту. Наприкінці січня 2022 року йому мало б виповнитися 70 років.

На сесії Житомирської міської ради 24 грудня 2021 краєзнавця та історика Георгія Мокрицького нагородили відзнакою «За заслуги перед містом Житомиром І ступеня». А раніше Георгій Мокрицькій був нагороджений відзнаками «За заслуги перед містом Житомиром» ІІ та ІІІ ступенів.

У січні 2017 року в 65-річний ювілей житомирському краєзнавцю Георгію Мокрицькому вручили медаль. У 2013 році у Георгія Мокрицького відкрилася виставка із фотографіями, яким вже більше 100 років. У 2014 році в обласній бібліотеці презентували книгу краєзнавця про 40 історичних постатей, пов’язаних з Житомиром, а до Дня міста вийшла книга «Наша рідна Михайлівська». У 2015 Мокрицький презентував книгу про 200 важливих адрес Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мокрицький краєзнавець бібліотека кімната книг книга книги книжка 
Матеріали по темі