Влада

Українцям видали перший мільярд гривень кредитів за програмою єОселя: в Житомирській області придбали 18 квартир

31 January 2023, 17:15

За програмою доступної іпотеки єОселя вже видано 784 кредити за пільговою ставкою 3% на загальну суму понад 1 млрд грн.

Про це 31 січня повідомляє пресслужба Мінекономіки з посиланням на першого віцепремʼєр-міністра – міністра економіки України Юлюя Свириденко.

«Держава запропонувала доступний іпотечний кредит під 3% для військових, правоохоронців, педагогів, медиків та науковців, які виявили бажання придбати нове житло. Ми стежимо за динамікою програми і бачимо, що загальний попит на єОселю продовжує зростати – видано перший мільярд гривень кредитних коштів позичальникам, серед яких найбільше наших захисників та захисниць – військовослужбовців ЗСУ», - прокоментувала Юлія Свириденко.

Програма діє майже по всій території України, виключення складають тимчасово окуповані території та зони ведення бойових дій. Так, наразі найбільш активно програмою скористалися у Київській області – 183 квартири, Києві – 87 квартир, Волинській – 82 квартири, Рівненській – 59 квартир та Чернігівській областях – 54 квартири.

В Житомирській області за кошти програми придбано 18 квартир

«Загалом з початку запуску послуги в додатку Дія понад 11 тисяч громадян подали заявки до банків-учасників. Ще майже 25 тисяч подано до 21 грудня 2022 року через портал. На сьогодні є понад 10 тисяч попередніх позитивних рішень банків-партнерів. Останніх наразі пʼять: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Скай банк та Глобус банк. Наразі вже придбали нове житло військовослужбовці ЗСУ за контрактом та правоохоронці – 653 квартири, 69 квартир придбали медики, 52 квартири – педагоги і 10 квартир – науковці. Разом з тим, Мінекономіки, Мінцифри, Укрфінжитло працюють над тим, щоб розширити категорії громадян, які зможуть скористатися програмою на загальних умовах вже у 2023 році», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що високий інтерес громадян до програми, які готові взяти кредит на житло, незважаючи на війну, спонукає усіх стейкхолдерів єОселі працювати у напрямку пошуку додаткових фінансових ресурсів.

«Наявні кошти програми вже повністю розподілені між банками-учасниками. Відтак, у лютому іпотечні кредити по єОселі отримуватимуть клієнти, які вже мають фінальні кредитні рішення банків та надали повний пакет документів для оформлення кредиту», - зазначила Юлія Свириденко.

Актуальна інформація щодо наступних етапів роботи єОселі та стан її реалізації систематично оновлюється на сайті «Укрфінжитла».

Нагадаємо, до кінця 2022 року за програмою єОселя планували видати близько 500 пільгових іпотечних кредитів, а в 2023 році кількість пільгових іпотек прогнозувалася від 12 до 15 тисяч.

Як повідомляв Житомир.info, 2 серпня 2022 року Уряд затвердив для державної компанії «Укрфінжитло» умови забезпечення доступного іпотечного кредитування для чотирьох категорій громадян. 23 листопада Міністерство розвитку громад та територій оновило регіональні показники опосередкованої вартості спорудження житла, які, зокрема, застосовуються при визначенні розміру пільгових кредитів, що надаються окремим категоріям громадян для вирішення житлових питань. На початку жовтня нова державна програма доступного кредитування для українців «єОселя» запрацювала в тестовому режимі, її доопрацювали для запуску у застосунку «Дія»: зараз подати заявку можна через портал «Дія».

Станом на 28 листопада до державної програми іпотечного кредитування єОселя надійшло понад 20 тис. заявок, було видано 83 кредити, переважна більшість – для військовослужбовців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: житло іпотека єОселя Мінекономіки кредит 
Матеріали по темі