Суспільство

Висновок релігієзнавчої експертизи: УПЦ не втратила церковно-канонічний зв’язок з московським патріархатом

1 February 2023, 15:52

Висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом 31 січня оприлюднила Державна служба України з етнополітики та свободи совісті.

«Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 р. «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 1 грудня 2022 р., Державна служба України з етнополітики та свободи совісті у двомісячний термін забезпечила проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом (Російською Православною Церквою). Для виконання цього завдання було створено Експертну групу, до складу якої увійшли п’ятеро професорів, докторів наук та один кандидат наук — фахівці у галузі релігії, історії церкви, свободи совісті, державно-конфесійних відносин, богослов’я, які мають фахові наукові публікації з історії, соціології, філософії, релігії взагалі та у сфері дослідження Східного Православ’я зокрема», - йдеться у повідомленні.

Експертна група дійшла таких узагальнених висновків:

Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27.05.2022) та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним.

УПЦ відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою. УПЦ також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб’єктності.

Нинішня діяльність чи бездіяльність найвищих органів церковної влади та управління УПЦ свідчить про те, що УПЦ продовжує перебувати відносно РПЦ у відносинах підпорядкування. Вона не діє як самостійна (автокефальна) Церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії). Жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію, членами Експертної групи не виявлено.

З повним Висновком експертної групи можна ознайомитися за посиланням

Нагадаємо, 11 січня СБУ інформувала про викриття ще одного поплічника агресора у Житомирській області: прислужник монастиря УПЦ (МП) закликав окупантів знищувати українців та захопити Київ. Наступного дня в Житомирській єпархії УПЦ заявили, що чоловік не є прислужником Спасо-Покровського жіночого монастиря, а перебував там нетривалий час як біженець.

Як повідомляв Житомир.info, в інтерв’ю 27 грудня 2022 року мер Житомира Сергій Сухомлин знову наголосив, що він за те, щоб в Україні була єдина церква, а церкви, які мають центри впливу не в Україні, можуть працювати за умови сплати податки за свою діяльність.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: УПЦ релігія ДЕСС експертиза УПЦ МП церква 
Матеріали по темі