Влада

В Україні планують створити систему ветеранського менторства, яка діятиме у кожній громаді

16 February 2023, 16:20

Міністерство у справах ветеранів України має намір створити загальнодержавну систему ветеранського менторства: планується, що у кожній громаді буде спеціально навчений фахівець, який опікуватиметься певною кількістю ветеранів задля їхньої якісної інтеграції до мирного життя.

Про це повідомила міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час прямого включення до інформаційного марафону національних телеканалів – інформує 16 лютого пресслужба Мінветеранів.

Міністерка зазначила, що на місцях відбувається багато бюрократичних процесів, з якими стикаються українські Захисники і Захисниці, коли повертаються до цивільного життя. Тому Мінветеранів планує залучити близько десяти тисяч фахівців, бажано, ветеранів й ветеранок, які, після спеціального навчання, допомагатимуть побратимам і посестрам долати бюрократію, інформувати, та спрощувати доступ до належної допомоги чи послуг.

«Ментор – це той, хто має власний успіх у досягненні якоїсь мети. Наприклад, це ветеран, який отримав відповідний статус, який вдало інтегрувався до мирного життя. І ми хочемо його залучити до того, щоб на рівні громади допомагати Воїнам, які повертатимуться з війни після нашої Перемоги. Ми плануємо запровадити цю систему так, щоб на місцях таку інституцію менторів було створено пропорційно від кількості ветеранів у громаді. Умовно, на одного фахівця буде припадати, наприклад, сто ветеранів. І така людина повинна мати небайдуже серце, прагнути допомогти», - розповіла Юлія Лапутіна.

Наразі Мінветеранів готує відповідні навчальні програми для бажаючих долучитися до ветеранського менторства – зазначила міністерка. Зокрема, фахівці міністерства вже працюють над ефективними цифровими інструментами для подачі заявки такими особами на навчання у відповідні освітні центри.

«У нас вже є ветерани і ветеранки, які пройшли бюрократичні процеси і готові допомагати своїм побратимам і посестрам. Ми прагнемо долучати до менторської діяльності саме ветеранів і членів їхніх родин. Після нашої Перемоги це будуть й додаткові робочі місця для цих осіб, що також є дуже важливим», – наголосила Юлія Лапутіна.

Нагадаємо, 16 грудня 2022 року Уряд вніс зміни, щоб українські ветерани й ветеранки могли залучатися до викладання початкової загальновійськової підготовки в закладах загальної середньої освіти.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2022 року у Житомирі на базі Прозорого офісу відкрили «Офіс підтримки» для захисників і захисниць України та їхніх сімей, де можна отримати психологічну, юридичну та інформаційну допомогу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінветеранів ментор ветеран Лапутіна мирне життя 
Матеріали по темі