Влада

НАЗК закликає повідомляти про невідповідність рівня життя посадовців їх законним доходам

17 February 2023, 14:51

Національне агентство з питань запобігання корупції активізує проведення моніторингу способу життя чиновників та депутатів за зверненнями громадян.

Про це 17 лютого повідомила пресслужба НАЗК.

«На період дії воєнного стану майже всі механізми фінансового контролю поставили на паузу. Декларування стало не обов’язковим, а повні перевірки декларацій призупинені. Попри те, що на відновленні фінансового контролю наполягає громадськість, і петиція до Президента лише за кілька днів набрала потрібні 25 тис. голосів, відповідний законопроєкт, зареєстрований парламентарями ще восени, досі не розглядався Верховною Радою», - йдеться у повідомленні.

Хоча подавати декларації можна вільно, посадовці та депутати не поспішають зі звітуванням перед українцями. Щорічну декларацію за 2021 рік подали лише 1366 суддів, сім нардепів та один чинний міністр.

«Статистика подачі декларацій за 2021 та 2022 роки невтішна. Ми прослідковуємо одну негативну тенденцію – чим більше влади та можливостей для корупції має певна категорія, тим менше серед неї поданих декларацій. Кількість поданих декларацій серед топчиновників чи нардепів, суддів судів вищих інстанцій взагалі наближається до нуля. Але ми не можемо просто чекати, поки парламентарі відновлять обов’язок декларування, коли в країні один за одним спалахують корупційні скандали. Тому Агентство задіює ще один механізм фінансового контролю статків чиновників та нардепів – моніторинг способу життя, щоб частково компенсувати повний фінансовий контроль», - наголосив заступник голови НАЗК Артем Ситник.

Громадяни можуть повідомити до НАЗК про відомі факти для того, щоб ми перевірили будь-якого публічного посадовця на предмет того, чи відповідає його рівень життя законним доходам.

Що для цього потрібно зробити?

Зверніться з інформацією про можливу невідповідність рівня життя публічного службовця його доходам, на пошту НАЗК: info@nazk.gov.ua.

Для того, щоб ваше повідомлення швидше розглянули, рекомендується:

зазначити в темі листа «Інформація для проведення моніторингу способу життя»;

вказати фактичні дані про машини, будинки, поїздки або інші цінності, які чиновник чи депутат придбав, проте ви вважаєте, що офіційні джерела доходу цього публічного службовця не дозволяють йому таких покупок або рівня життя.

Чим відрізняється ініціювання моніторингу від повідомлення про корупцію?

У випадку повідомлення про корупцію потрібно дотримуватися певних вимог, щоб отримати статус викривача. Для того, щоб ініціювати проведення моніторингу, дотримання цих умов не обов’язкове. Наприклад, ви можете отримати інформацію про неспівпадіння рівня життя чиновника з його доходами, не зважаючи на те, чи цю інформацію ви отримали під час виконання ваших службових обов’язків чи ні.

Тобто ініціювати проведення моніторингу способу життя може будь-хто, а ось заявити про корупцію – лише той, хто отримав інформацію під час професійної діяльності.

Докладніше про викривачів можна прочитати за посиланням

Зауважимо, що після повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року доступ до перегляду інформації в Реєстрі декларацій закритий.

Як повідомляв Житомир.info, Корольовський районний суд м.Житомира 27 вересня 2022 року закрив провадження у справі про притягнення депутата обласної ради Володимира Кропивницького до адміністративної відповідальності за ознаками адміністративного правопорушення, передбачене ч.4 ст.172-6 КУпАП (Порушення вимог фінансового контролю) у зв`язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАЗК декларація спосіб життя перевірка 
Матеріали по темі