Політика

Суд врятував депутата Житомирської облради від штрафу за неправдиві відомості в декларації

3 November 2022, 12:44

Корольовський районний суд м.Житомира закрив провадження у справі про притягнення депутата обласної ради Володимира Кропивницького до адміністративної відповідальності за ознаками адміністративного правопорушення, передбачене ч.4 ст.172-6 КУпАП (Порушення вимог фінансового контролю) у зв`язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Відповідна постанова суду від 27 вересня 2022 року не була оскаржена в апеляційному суді і 10 жовтня 2022 року набрала законної сили.

«ОСОБА_1, будучи у період з 27.11.2020 по теперішній час депутатом Житомирської обласної ради та відповідно до підпункту «б» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (надалі - Закону) суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, в порушення вимог частини 1 статті 46 Закону подав у декларації особи, яка уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2020 рік, завідомо недостовірні відомості, які відрізняються від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, чим порушив вимоги, передбачені чинним законодавством України», - йдеться у матеріалах суду.

4 лютого 2022 року до управління стратегічних розслідувань в Житомирській області ДСР НПУ надійшов обґрунтований висновок НАЗК про виявлення в діях депутата Житомирської обласної ради ознак адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.4 ст. 172-6 КУпАП.

Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис. грн до 42,5 тис. грн).

Протокол про адміністративне правопорушення був складений лише 6 травня 2022 року, до суду він надійшов 9 травня та був призначений до розгляду на 25.05.2022 року. Суд дійшов висновку, що строки накладення адміністративного стягнення за даним адміністративним правопорушенням сплинули і провадження підлягає закриттю.

Зауважимо, що сам Володимир Кропивницький вину у вчиненні правопорушення не визнав.

«В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення не визнав. Зазначив, що у нього не було умислу та необхідності подавати недостовірні відомості. Всі відомості були ним подані та подавались раніше. Представник ОСОБА_1 адвокат Гуртовенко Р.М. в судовому засіданні звернувся з клопотанням про закриття провадження у справі щодо ОСОБА_1 у зв`язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення. ОСОБА_1 клопотання підтримав», - йдеться у постанові.

Скріншот з постанови суду

Нагадаємо, наприкінці 2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції завершило перевірку декларації за 2020 рік депутата Житомирської обласної ради, голови фракції «Сила і Честь» Володимира Кропивницького та оприлюднило довідку від 17 грудня 2021 року про виявлені ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України. Однак у висновку про результати перевірки, затвердженому заступником голови НАЗК 18 січня 2022 року вже йдеться про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 172-6 КУпАП.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2021 року НАЗК завершило перевірку декларації за 2020 рік депутатки Житомирської міської ради з фракції «Сила і Честь» Людмили Кропивницької – дружини Володимира Кропивницького: недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 840 тис. 193,88 грн, у діях суб’єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 172-6 КУпАП. Корольовський районний суд м.Житомира постановою від 8 лютого 2022 року закрив справу за відсутністю в діях депутатки складу адміністративного правопорушення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кропивницький суд декларація НАЗК штраф облрада депутат  
Матеріали по темі