Місто

Чи увімкнуть вуличне освітлення та яка ситуація з електротранспортом у Житомирі

13 March 2023, 15:10

Житомир оговтується після атаки дронів, яку ворог здійснив 9 березня по об’єкту критичної інфраструктури. Місту все ще не вистачає потужностей, зокрема, не працює вуличне освітлення.

Про це в коментарі Житомир.info 13 березня розповів заступник мера Олександр Шевчук.

«Енергетики не дають нам можливість увімкнути вуличне освітлення. Сьогодні точно будемо ще без вечірнього освітлення. Далі будемо дивитися, як пройде вечірній пік, наші енергетики подивляться навантаження на мережу, тоді будемо говорити, чи можемо відновити, на які години і який проміжок. На щастя, бачимо сьогодні майже всі зі світлом. У нас працюють всі світлофорні об'єкти, тому треба чимось жертвувати», – сказав заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.


У міській раді кажуть, що деякі місцеві бізнесмени дозволяють собі не заощаджувати електроенергію, наприклад, не вимикають рекламні вивіски. Муніципали влаштують рейди.

«Я хотів би щоб бізнес був сумліннішим. Якщо у нас зараз є світло – це не означає, що потрібно вмикати всю ілюмінацію, а все-таки заощадити максимально, бо деякі райони все ще залишаються без світла, на жаль. Зараз департамент економіки разом із муніципальною інспекцією поєднається у рейдові бригади і відпрацює з приватним бізнесом по вулицях. Були зафіксовані підприємці, у яких надмірна кількість освітлення», – каже Олександр Шевчук.

Місто поки залишається без електротранспорту, натомість курсує більше автобусів.

«Потужностей, які потрібні для повноцінної роботи електротранспорту, у нас немає, тому чекаємо. Зараз по всіх автобусних маршрутах збільшена кількість одиниць на випуску, а замість тролейбусів №2 та №3 ходять комунальні автобуси. Сьогодні 168 автобусів курсує містом, це комунальні й приватні. На автобусних маршрутах пільгових перевезень немає, крім 8 категорій – це діти інваліди, діти сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, всі військовослужбовці, поліцейські, працівники МНС, навіть територіальна оборона», – каже Олександр Шевчук.

За словами заступника міського голови, у найближчі дні тролейбуси точно не вийдуть на лінію.

Як житомирський бізнес «заощаджує» електроенергію, дивіться тут.

Нагадаємо, що у зв’язку з різким зниженням напруги в мережі у Житомирській області зранку 10 березня виникли аварійні відключення електроенергії, графіки погодинних – тимчасово не діяли.

Як повідомляв Житомир.info, в ніч на 9 березня росіяни вдарили по підстанції в Житомирі, внаслідок чого частина міста лишилася без світла і води. У ранковому зверненні мер Сергій Сухомлин повідомив, що Житомир атакували «шахедами». За інформацією начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віталія Бунечка після влучання в області без енергопостачання залишилися майже 150 тисяч абонентів, але, на щастя, минулося без постраждалих. Увечері 9 березня начальник ОВА повідомив, що до електрики під'єднали майже 100 тисяч абонентів, які були без світла після ворожого обстрілу об’єкта енергетичної інфраструктури.

Вранці директор КП «Житомирводоканал» інформував, що водою забезпечені 98% споживачів обласного центру. Вдень міська рада попередила, що до початку наступного тижня електротранспорт точно ходити не буде, а теплокомуненерго обіцяло до кінця доби підключити всі котельні.

По обіді 9 березня міський голова Сергій Сухомлин зібрав брифінг, на якому розповів, як Житомир оговтується від нічного ворожого удару по об’єкту енергетичної інфраструктури.

Увечері 9 березня АТ «Житомиробленерго» розробило графік погодинних відключень електроенергії у місті й області.

Зранку 10 березня у водоканалі запевнили, що на випадок відсутності електроенергії вода у Житомирі буде завдяки генераторам, проте в деяких будинках лише до 5 поверхів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: світло електроенергія електроживлення електрика електропостачання електротранспорт тролейбус трамвай Шевчук  
Матеріали по темі