Інтерв'ю

Інтерв’ю з житомирським адвокатом про фізичне насилля в армії, невиплату грошового забезпечення і звільнення зі служби

15 March 2023, 15:00

Оприлюднене 12 березня у соцмережах відео, на якому офіцер однієї з військових частин Житомирської області гамселить солдата, шокувало українців. Кілька годин потому, офіцер записує звернення, мовляв, визнає, що перевищив службові обов'язки. Проте небезпідставно.

«Я, молодший лейтенант, Вітусевич Віктор Анатолійович, буду з вами чесний, я був неправий і готовий понести покарання, на яке заслуговую. Але я хочу сказати: алкоголь в армії – це недопустимо, це смерть на фронті, ризик для життя всього підрозділу, де б він не був – на навчаннях чи в районі виконання бойових дій. Це неприпустимо і це треба суворо забороняти. Я буду відповідати за свої дії, сумнівів у тому немає. Але це не змінить мого ставлення до алкоголю в армії. Почуйте», – сказав офіцер.

Наступного дня сам потерпілий солдат публікує так зване «спростування» факту побиття, начебто то був жарт.

«Я солдат 190-го навчального центру, Федоренко Богдан, хочу попросити, щоб ніхто не гнобив Віктора Вітусевича, то був жарт. Він показував мені просто силовий прийом. Ніхто не бив мене і ніхто не знущався. Будь ласка, не гнобіть його, все», – каже хлопець.

Зрештою, справою зайнялися силові структури, військова прокуратура, ДБР. Але такі відео-докази є далеко не у всіх, хто може потерпати від насильницьких дій старшого офіцерського складу. Як військовослужбовцям діяти у випадку вчинення щодо них неправомірних дій з боку старших по службі «колег», куди звертатись та де шукати підтримки – говоримо з адвокатом Сергієм Дубком.


«Дійсно, механізм є. По-перше, військовослужбовцю потрібно написати рапорт, проти якого були вжиті протиправні дії. Він може написати рапорт на ім’я командира військової частини. В подальшому командир військової частини може ініціювати проведення службового розслідування, а також передачу даних документів до відповідних силових структур, щоб вони здійснили розслідування злочину. Якщо військовослужбовець не напише, наприклад, рапорт на командира військової частини, він може напряму звернутися до спеціалізованої прокуратури, і вона вже може ініціювати розгляд цієї справи», – розповідає адвокат Сергій Дубок.

Якщо військовий боїться писати напряму заяву на «старших», яким алгоритмом дій керуватись у такому випадку. Чи можна звернутись анонімно або зателефонувати на гарячу лінію?

По-перше, у нас анонімні звернення не розглядаються. Йому потрібно буде все ж таки написати рапорт. Також він в принципі може звернутись на гарячу лінію Міністерства оборони України і там зареєструвати своє звернення щодо перевірки даного факту. Реально дана лінія працює і такі факти перевіряються.

Чи були подібні звернення на вашій практиці, чи існує досі «дідівщина» в армії, ЗСУ, яка передбачена відповідальність для кривдників у формі?

На моїй практиці я її не зустрічав досить давно, можливо, десь з 2012. Зі свого досвіду: я був військовослужбовцем, а зараз адвокат, я не зустрічав таких випадків. Жодних звернень саме з такого питання до мене не надходило.

Яка передбачена відповідальність за такі протиправні дії?

Може бути 406 стаття ККУ – нестатутні відносини, на мій погляд. Але повинна проводитись експертиза, які завдані тілесні ушкодження, до якої категорії вони віднесені. Це ті нюанси, згідно яких може здійснюватися класифікація статті. Можливо, й інша стаття там буде, ми ж цього не знаємо. Тому що у нас по факту є уривок відео, і ми не знаємо, що було до цього, що було після цього. У нас є лише частинка інформації.

Є ще одне проблемне питання, з яким дедалі частіше зіштовхуються наші захисники – це виплати грошового забезпечення військовим. До прикладу, є інформація від військових, які зараз перебувають на лікуванні, розповідають, що їм не виплачують належних грошей. В одного прийшло за місяць близько 33 грн, в іншого близько 1000 грн. Роз’яснень ні від кого вони отримати не можуть. До кого звертатись у такій ситуації?

Потрібно розібратися, як військовослужбовця провели по документах, чи вивели його за штат, чи ні. У зв’язку з тим, що військовослужбовець перебуває на довгостроковому лікуванні, його можуть вивести за штат і в зв’язку з цим йому буде виплачуватись грошове забезпечення в зменшеному розмірі. Це є основною причиною, яка не доводиться до військовослужбовців. Потрібно написати рапорт на військову частину, на свого керівника, щоб вони пояснили, чому прийшла саме така сума. Додаючи довідки, що він перебував на лікуванні. Рекомендую, щоб ця відповідь була письмова, щоб можна було провести ланцюжок від початку і до кінця, щоб можна було подивитися чи було порушення.

Були звернення від військовослужбовців, які, перебуваючи у зоні бойових дій, не отримували «бойові». Чому так могло статися?

Банально вони не включались в наказ через те, що військова частина знаходиться у різних куточках країни. До прикладу, стройова частина в одній точці, фінансова – в іншій, і з документообігом щось іде не так. Тому тут теж потрібно звертатись з рапортом до командира військової частини. Повідомити, що згідно бойового розпорядження він вибув до зони проведення бойових дій, знаходився на першій лінії і у зв’язу з цим просить донарахувати дану виплату. Тоді вони зможуть підняти накази про виплату грошового забезпечення, додаткової грошової винагороди і вже тоді зможуть її донарахувати.

Однак це найліпший варіант вирішення питання. Зазвичай такий документообіг забирає чимало часу. Буває таке, що питання вирішується декілька місяців, бо у військової частини не вистачає якихось документів про лікування. У військовослужбовця їх просто фізично немає, бо оригінали він здав у військову частину, а військова частина, у зв’язку з переїздом, їх банально могла загубити. Таке теж бувало. Тому, щоб зробити все правильно, потрібно звернутись до шпиталю, щоб отримати копію виписки, направити до військової частини, щоб вона нарахувала кошти, і це дійсно великий проміжок часу.

Наостанок адвокат Сергій Дубок розповів про три найпоширеніші проблемні питання, з якими особисто до нього звертаються військовослужбовці: звільнення з військової служби, переведення та ігнорування військовими частинами звернень від захисників щодо видачі направлення на проходження військово-лікарської комісії.

Нагадаємо, 12 березня 2023 року у мережі оприлюднили відео, на якому офіцер ударами рук та ніг «виховує» підлеглого. Згодом молодший лейтенант пояснив, що це було покарання за вживання алкоголю. У навчальному центрі, де стався інцидент, розпочали службове розслідування.

13 березня пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила про розпочате розслідування за фактом побиття офіцером солдата в одній із військових частин у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: адвокат юрист Дубок армія ЗСУ військовий військовослужбовець бойові виплата насильство побиття  
Матеріали по темі