Події

Житомирський апеляційний суд залишив під домашнім арештом обвинуваченого у справі розстрілу дітей у Радомишлі

29 March 2023, 16:42

Резонансна справа щодо вбивства і поранення дітей у Радомишлі, що сталося на початку березня минулого року, набуває нових обертів. Нещодавно, 20 березня, одного із підсудних, Віктора Ільченка, відпустили з-під варти просто у залі суду, замінивши міру запобіжного заходу з тримання під вартою на нічний домашній арешт. Оскаржувати рішення Корольовського райсуду Житомира прокурор подався до апеляційного суду. Позицію прокурора підтримують і адвокати потерпілих, позаяк перебування підсудного практично на волі може впливати на подальший розгляд справи. Тож існують процесуальні ризики, говорять адвокати.

«Зокрема і вплив на свідків, і у тому числі скоєння нових злочинів, вплив на іншого обвинуваченого, те що заявляли. Я вважаю, що вони (ризики) існують і судом першої інстанції не були належним чином оцінені», – розповідає адвокат потерпілих Володимир Красовський.

Під час розгляду апеляційної скарги 29 березня адвокат обвинуваченого Радзієвський клопоче про закриття апеляційного провадження. Тим паче, що відповідне клопотання напередодні до суду направив і його колега Чаюн.

«Ухвали судів першої інстанції про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт апеляційному оскарженню не підлягають. Підлягають апеляційному оскарженню ухвали про задоволення або відмову в клопотанні про застосування запобіжного заходу в триманні під вартою. Відповідно в клопотанні наведено релевантну судову практику, коли в аналогічних питаннях відмовлялися у відкритті апеляційних проваджень за такими скаргами», – каже адвокат обвинуваченого Юрій Радзієвський.


Натомість прокурор Олександр Ваховський із доводами адвокатів не згоден.

«Ні у ст. 392 КПК, ні в інших статтях немає прямої заборони на оскарження такого рішення. Пунктом 3, ч. 1 ухвали суду першої інстанції підлягають оскарженню саме на цю статтю, яку я посилаюсь і вважаю, що таке рішення суду першої інстанції підлягає оскарженню. Тому вважаю, що клопотання Чаюна взагалі не підлягає розгляду і будь-якому задоволенню», – каже прокурор.

Опісля судді йдуть до нарадчої кімнати. Тим часом мама загиблого 12-річного хлопчика Карина Бельченко каже: очікує на справедливе рішення суду.

«Щоб усе було по закону, як має бути. Вбивця має сидіти за ґратами, а не ходити вільно. Так не має бути. Людина, яка розстріляла двох дітей, вона не має ходити по місту. Я не хочу допустити, щоб хоч одна мама пережила те саме, що переживаю я», – каже Карина Бельченко.

За кілька хвилин судді повертаються до зали, вже з рішенням.

«Клопотання захисника Чаюна задовольнити. Закрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою прокурора Ваховського. Ухвала може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги до Касаційного кримінального суду, Верховного суду, протягом трьох місяців з дня її ухвалення», – оголошує суддя Житомирського апеляційного суду Юрій Широкопояс.

Захисник обвинуваченого Ільченка Юрій Радзієвський не приховує, що рішенням задоволений.

«Задоволений рішенням. Цілий рік ми чули, що ні за яких умов Ільченка не можна випускати з-під варти, і перше, що він зробить, – перераховуватиметься від суду і слідства, буде тиснути на свідків, знищувати докази. Але перше, що Ільченко зробив, коли його випустили з-під варти, це здав свої закордонні паспорти в органи Державної міграційної служби. Сама його поява у суді підтверджує, що усі ті ризики, які протягом року заявлялися прокурором, не підтверджуються. Ільченко перший, хто зацікавлений у судовому розгляді, щоб очистити і змити бруд, який на нього було вилито протягом року», – каже захисник обвинуваченого.

Мотиви рішення незрозумілі, зізнається адвокат сторони потерпілих Володимир Красовський. Тому сподівається, що прокурор піде оскаржувати рішення далі – до Касаційного суду.

«Судді Касаційного суду розберуться, чи мало місце закриття. З судової практики, у мене дві подібні апеляційні скарги прокурора 27 березня переглядалося цим же складом суду. Суд тоді не вбачав підстав для закриття по вказаній нормі КПК. Чому вони за два дні змінили свою думку і в аналогічній скарзі прокурора вирішили все-таки, що це може бути підставою для закриття провадження, мені невідомо. Будемо з’ясовувати вже з мотивів судового рішення», – зазначає адвокат Володимир Красовський.

На відміну від адвоката, у потерпілих бракує слів, стосовно суддівського рішення, бідкається батько десятирічного Олексія, який, на щастя, вижив після отриманого вогнепального поранення в плече.

«Я просто в шоці, у мене немає слів, щоб пояснити рішення цього суду і першого суду. Дитина загинула у власному подвір’ї. Основного підозрюваного, того, хто організував разом із Кудряшовим вбивство дитини, його випускають. По суті, у нас немає правосуддя. Рік нас тягнули, розповідали про правосуддя, цілий рік минув, а самого головного потерпілого не допросили. У мене немає слів», – зізнається батько потерпілого хлопчика Олександр Нечипоренко.

Попри те, що Віктора Ільченка і відпустили під домашній арешт, однак він все ж лишається на лаві підсудних разом із військовим Олександром Юрком і підозрюється у вбивстві та пораненні дітей. Чергове засідання по справі у Корольовському суді Житомира відбудеться 25 квітня.

Нагадаємо, на засіданні 29 вересня 2022 року Корольовський райсуд Житомира лишив під вартою обвинувачених у розстрілі дітей в Радомишлі, але в різних установах: Ільченко – в СІЗО, а Юрко – на гауптвахті.

Засідання 7 жовтня 2022 року почалося з клопотання сторони захисту щодо заборони висвітлювати справу журналісту місцевого видання. Також на засіданні суд визначив порядок слухання справи.

25 жовтня 2022 року адвокатка підозрюваного Олександра Юрка заявила про тиск на її підзахисного.

11 листопада 2022 року в суді Житомира заслухали свідчення Ільченка, обвинуваченого у справі розстрілу дітей в Радомишлі.

Як повідомляв Житомир.info, за інформацією поліції області, 7 березня 2022 року у м. Радомишлі у результаті вогнепального поранення загинув 12-річний хлопчик та був поранений його 10-річний товариш, за цим фактом поліцейські відразу розпочали кримінальне провадження. 5 травня під час судового засідання щодо продовження міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинувачений Віктор Ільченко пояснював, що отримав інформацію про людей у військовому одязі зі зброєю, на той час було багато повідомлень про ворожі ДРГ: «Постаті у військовому одязі, і в руках у них зброя, про те, що то діти, ми дізналися тільки тоді, коли дійшли до місця, до них».

4 серпня 2022 року підозрюваним у вбивстві та пораненні дітей у Радомишлі суд продовжив тримання під вартою, а підсудні попросили пробачення у батьків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство Радомишль дитина поранення суд вогнепальне поранення Ільченко Юрко  
Матеріали по темі