Влада

Житомирські екологи відреагували на звинувачення парламентської ТСК: оприлюднили офіційну заяву

6 April 2023, 09:55

Державна екологічна інспекція Поліського округу відреагувала на звинувачення парламентської ТСК щодо ситуації зі сміттєзвалищем твердих побутових відходів с. Підлуби Ємільчинської селищної ради: інформація не відповідає дійсності.

Офіційну заяву екологи оприлюднили 6 квітня о 7:33 на Facebook-сторінці.

«4 квітня 2023 року під час засідання Тимчасової слідчої комісії було озвучено інформацію щодо начебто несанкціонованого сміттєзвалища твердих побутових відходів с. Підлуби Ємільчинської селищної ради та дано необ’єктивну оцінку діяльності Інспекції. Оприлюднена інформація не відповідає дійсності з наступних причин. Основним завданням Інспекції є здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування вимог законодавства в частині здійснення делегованих їм повноважень, у тому числі з питань поводження з відходами. Згідно Законів України «Про відходи» (пункти з), и) частини першої статті 21), «Про місцеве самоврядування в Україні» (стаття 33), здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території, ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів забезпечують органи місцевого самоврядування. Сміттєзвалище твердих побутових відходів с. Підлуби Ємільчинської селищної ради є діючим (а не несанкціонованим, як стверджували представники ТСК). Воно включене до реєстру місць видалення відходів Управлінням екології та природних ресурсів Житомирської облдержадміністрації за реєстраційним номером № 7.2 від 06.03.2003», - йдеться у заяві.

Інспекція направила Ємільчинській селищній раді вимогу щодо неухильного виконання делегованих повноважень у сфері поводження з відходами, а саме дотримання правил експлуатації сміттєзвалищ.

Зауважимо, що майже опівночі 5 квітня народний депутат від Житомирської області, член Тимчасової слідчої комісії Верховної ради Дмитро Костюк оприлюднив відео виступу начальника Держекоінспекції Поліського регіону Євгенія Медведовського на засіданні ТСК, яке проходило 4 квітня в Житомирі.

«Ємільчинська громада, Звягельський район, Житомирська область, навколо ліс, перед членами ТСК величезні гори сміття, без паркану, без охорони, без камер відеоспостереження, це сміття валяється поміж дерев, це сміття вітер роздуває по дорозі поруч, це сміття розташоване на території зрубаного лісу, ми фіксуємо нещодавно зрубані сосни, прямо біля цього сміття – земля Ємільчинського лісгоспу. Начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський (до призначення – помічник народного депутата, голови партосередку «Слуги народу» Житомирщини Арсенія Пушкаренка) та голова Ємільчинської ОТГ від «партії лісників» «Наш край» Сергій Волощук не бачать проблеми в цьому відкритому сміттєзвалищі без дотримання жодних вимог посеред лісу», - йдеться в коментарі нардепа до відео.

Нагадаємо, за результатами засідання ТСК, яке проходило в Житомирі 4 квітня, рекомендовано звільнити начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгенія Медведовського та директора Столичного лісового офісу ДП «Ліси України» Віктора Сахнюка. Народна депутатка Юлія Яцик, яка входить до складу Тимчасової слідчої комісії Верховної ради з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, розповіла про виявлені порушення в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області 3 квітня 2023 року працювала Тимчасова слідча комісія Верховної ради, яка, зокрема, виявила порушення на території Ємільчинського лісгоспу та звернулася з цими фактами до поліції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТСК Держекоінспекція  Ємільчине Медведовський сміттєзвалище Костюк еколог 
Матеріали по темі