Економіка

У Верховній раді до другого читання підготовлений законопроєкт про ліквідацію недіючих державних підприємств

10 April 2023, 12:05

У Комітеті з питань економічного розвитку підготували до другого читання важливий законопроєкт «Про особливості припинення за рішенням власника державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50 відсотків акцій (часток) належать державі» (№8205).

Про це повідомляє заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан – інформує 10 квітня пресслужба парламенту.

«Законопроєкт прописує чіткий алгоритм припинення державних підприємств, які не працюють, є неліквідними та збитковими. Таких у держави близько 1300. Після першого читання, до законопроєкту надійшло багато пропозицій, які ми детально вивчили і врахували. Наразі документ готовий до другого читання», - повідомив Олексій Мовчан.

Він зазначив деякі запропоновані зміни.

1. Залишити регулювання тільки для державних підприємств, у яких 100% власності держави.

2. Чітко прописується, що ліквідуються тільки ті підприємства, що не підпадають під приватизацію і банкрутство.

3. Визначаються конкурсні засади визначення керуючого припиненням.

4. Прибирається ліквідаційна комісія і чітко визначається, що керуючим припинення може бути лише фізична особа.

5. Уточнюються вимоги до керуючого припиненням.

6. Передбачається, що продаж майна ДП, які припиняються, буде здійснюватися за постановою КМУ №803 з такими особливостями: спочатку продається все майно (не ЄМК, а саме масив майна і активів) як один лот, потім - окремими лотами. Продаж відбуватиметься через ЕТС «Прозорро.Продажі». Якщо продаж на аукціонах неуспішний - ДП йде на банкрутство чи приватизацію.

7. Прописано порядок, за яким ліквідуватимуться «ДПшки-пустишки», які залишились після приватизації. У чому проблема: коли продається ЄМК ДП, то саме ДП залишається, але без ЄМК. І таких вже близько 300 штук. Їх треба ліквідувати, але порядку для цього немає.

8. Встановлення основної та додаткової винагороди керуючого припинення.

«Зазначений проект Закону – це засадничий документ і є логічним продовженням реформи державної власності. Відтепер більше грошей надходитиме до Державного бюджету України, оскільки державні підприємства, які мають борги перед бюджетом і не платили їх протягом тривалого часу, будуть змушені їх погасити. При цьому не буде потрібно додатково фінансувати бюджети та витрачати більше грошей на це. Прийняття законопроєкту матиме досить ефективний вплив на економіку України. Це важливий крок для забезпечення прозорості та підзвітності в управлінні публічними активами», - зазначає Олексій Мовчан.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження №683-р «Деякі питання управління об'єктами державної власності» від 26.07.2022, яким вирішено передати із сфери управління уповноважених органів управління до сфери управління Фонду державного майна 355 єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій, що підлягають ліквідації або реорганізації, а також повноваження з управління корпоративними правами держави щодо суб’єктів господарювання, що підлягають ліквідації, та визначено Фонд державного майна уповноваженим органом управління, що здійснює контроль за суб’єктами господарювання, що підлягають ліквідації. Крім того, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.10.2022 буде передано до сфери управління Фонду державного майна України близько 800 єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій, а також повноваження з управління корпоративними правами держави щодо суб’єктів господарювання, частина з яких має бути ліквідована або реорганізовані.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області Фонд держмайна в 2023 році планує виставити на приватизацію п’ять єдиних майнових комплексів, які вже давно не працюють і мають мільйонні борги, по одному вже відбувся аукціон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР держпідприємство ДП ліквідація законопроєкт Мовчан 
Матеріали по темі