Суспільство

Ефективність діалогу між владою та громадою в умовах воєнного стану: Житомир визнано «частково прозорим»

11 April 2023, 13:25

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) презентувала результати дослідження стану прозорості 70 міст України в умовах дії воєнного стану.

Результати оприлюднені 11 квітня 2023 року.

«Це дослідження стану прозорості міст в умовах війни не є лінійним продовженням Рейтингування прозорості. Методології суттєво відрізняються за шкалами оцінювання та мають іншу кількість індикаторів. «Прозорі» у цьогорічному дослідженні – Дніпро, Львів та Мукачево. «Частково прозорими» у досліджені визначені 10 міст: Вінниця, Володимир, Житомир, Кам’янське, Київ, Кропивницький, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Чернівці. Решта міст (57) – «непрозорі». Низький рівень прозорості окремих міст не завжди свідчить про їх недоброчесність чи наявність корупційних ризиків. На це могла вплинути низка чинників, пов’язаних з обмеженнями воєнного часу», - йдеться у матеріалі.

Як міста адаптувались до війни і впровадили належні практики:

у всіх 70 містах можна подати електронний запит на публічну інформацію;

58 міст публікували на офіційному сайті рішення міськради та виконкому;

63 надавали інформацію про укриття, а 49 з них оновлювали ці дані щонайменше раз на пів року;

34 міста оприлюднюють актуальну інформацію для ВПО (про житло, гуманітарну допомогу, працевлаштування, постановку на облік);

34 муніципалітети підтримують бізнес, оприлюднюючи актуальну для нього інформацію;

19 міст розробили онлайн-заявки на отримання соціальних послуг.

«Понад рік українські міста працюють на тлі безпрецедентних викликів війни. Поміж іншим, випробуванням став пошук балансу між обмеженням доступу до інформації й захистом людей від загроз з боку агресора. Водночас питання прозорості та підзвітності важливі не тільки для муніципалітетів і мешканців, а й для продовження підтримки України міжнародною спільнотою. Тож роботу в цьому напрямку важливо актуалізувати там, де це можливо. Попри повномасштабне вторгнення росії в Україну, органи місцевого самоврядування продемонстрували стійкість. Вони не лише адаптували свою діяльність під вимоги воєнного стану, а й нерідко продовжують впроваджувати рішення для підвищення прозорості та підзвітності. Окрім цього, після запровадження воєнного стану сфера доступу до публічної інформації загалом регресувала. Аргументуючи безпековими ризиками, міста призупиняли роботу офіційних порталів або ж обмежували доступ до окремих розділів чи сторінок. Так, ОМС повсюдно припинили публікацію анонсів засідань, щоб ворог не знав про час і місце скупчення місцевих управлінців. На рівень виконання окремих індикаторів також вплинуло й закриття у лютому 2022 року Порталу відкритих даних, де муніципалітети, поміж іншим, публікували дані про житлові приміщення у власності громади та орендовані земельні ділянки», - зазначають автори дослідження.

Зауважимо, що до «непрозорих міст» відносяться три райцентри Житомирської області: Бердичів, Коростень, Звягель.


Довідка: Під прозорістю розуміється стан, за якого громадянам забезпечується право та здатність мати доступ до інформації, а органи місцевого самоврядування, усвідомлюючи важливість відкриття інформації та залучення громадськості, проактивні в цьому процесі. Це також фактор, який сприяє більш ефективному муніципальному управлінню в умовах кризи. Щоб визначити рівень прозорості в умовах дії воєнного стану, програма «Transparent cities/Прозорі міста» розробила нову Методологію оцінювання, яка містить 40 критеріїв, що стосуються організації роботи міських рад на час дії воєнного стану, публікації інформації на офіційних ресурсах, забезпечення доступу до даних про земельні та житлові питання, комунальне майно, соціальну сферу тощо. Окремі критерії стосуються створення можливостей для внутрішньо переміщених осіб і релокованого бізнесу, оприлюднення інформації про отриману гуманітарну допомогу, розташування укриттів тощо. Більшість досліджуваних індикаторів – це функціональні обов’язки міських рад і їхніх виконавчих органів. Дослідження прозорості міст здійснювалося шляхом аналізу офіційних і спеціалізованих вебсайтів міських рад, підпорядкованих їм відділів, департаментів і підприємств. В окремих випадках перевірялася інформація в локальних і загальнонаціональних ЗМІ. Аналіз охопив період діяльності місцевої влади з березня по грудень 2022 року.

Нагадаємо, за результатами 2019 року Житомир опустився на 12 місце в «Рейтингу прозорості міст», який в лютому 2020 року оприлюднила Трансперенсі Інтернешнл Україна. За результатами 2018 рок обласний центр посідав п’яту сходинку, маючи 63,85 бала.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2021 року Мінцифри оприлюднило рейтинг впровадження політики відкритих даних у містах обласного значення в 2020 році, де Житомир був на 37 місці, Коростень – на 40, Новоград-Волинський – на 66.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рейтинг прозорість 
Матеріали по темі