Місто

Для випускників шкіл Житомира організували тренінг з тактичної медицини

25 April 2023, 15:38

Для випускників житомирських ліцеїв влаштували тренінг з тактичної медицини. Практичне заняття проводять представники Житомирського об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

«Буде три пункти – це накладання турнікета на верхню та нижню кінцівки, виявлення кровотечі на кінцівках, зупинка кровотечі, накладання індивідуальних перев'язочних пакетів, Celox кровоспинне, поранення грудної клітки, пневмоторакс, як при цьому надати допомогу та буде ШВЛ», – розповідає старший бойовий медик Житомирського об'єднаного міського ТЦК та СП Юрій Кропивницький.

Спочатку школярам розповідають теоретичну частину, потім демонструють, після чого учні мають все повторити один на одному.

«Беремо турнікет, накладаємо на ногу посередині й затягуємо якомога сильніше, закріплюємо, далі закручуємо турнікет, міряємо пульс і фіксуємо. Я впоралася за декілька секунд, але чим швидше, тим краще», - відпрацьовує завдання учениця ліцею №17 Дарина.

Випускники з радістю діляться враженнями від тренінгу, кажуть: такі знання зайвими не будуть.

«Це цікаво. Я хотіла вступати в медичний (ред. інститут), але вирішила, що буду йти у військовий (ред. інститут). Мені дуже цікаво і реально дуже потрібно так, як у нас воєнний час, не дай Боже, знадобиться», - каже учениця ліцею №17 Дарина.

«Накладати турнікет – це не важко на практиці, в бойових діях ми точно не знаємо, але дуже схоже. Дуже цікава інформація, на майбутнє, можливо, знадобиться», - додав учень ліцею№19 Назар.

На тренінг запросили випускників одразу з трьох навчальних закладів. Саме заняття проходило у ліцею № 19.

«Крім наших дітей, у нас тут ліцей №17 та ліцей №35. У залі у нас близько 150 учнів», - розповідає директорка ліцею № 19 Лариса Білоконь.

Також випускникам, які скоро стануть абітурієнтами, розповіли про переваги військових навчальних закладів.

«Безкоштовне навчання, безкоштовне харчування та проживання, 100% працевлаштування після закінчення 5 років навчання або 2 років, якщо навчання йде у коледжі», - розповідає представник Житомирського об'єднаного міського ТЦК та СП Володимир Халін.

Назвали і найпопулярніші військові спеціальності.

«Три основні – це снайпери, чогось дівчата більше питають управління БПЛА в топі знаходиться, і для хлопців кібербезпека або захист інформації», – сказав Володимир Халін.

Тренінги з тактичної медицини представники житомирського центру комплектування проведуть для випускників усіх житомирських ліцеїв, зазначили у департаменті освіти.

«Це всі 32 ліцеї, які мають випускників - це трохи більше ніж 1 600 дітей, які повинні пройти даний цикл. Вже пройшло трохи більше ніж 800, це 19 ліцеїв. До кінця травня пройдуть всі випускники», - говорить перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Як повідомляв Житомир.info, для житомирських вчителів за бюджетні кошти організовують тренінги з домедичної допомоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тренінг домедична допомога медицина випусник ТЦК школа школяр ліцей Халін 
Матеріали по темі