Влада

Резніков і Залужний просять Верховну раду переглянути закон про повернення 30 тис. грн виплат військовим

2 May 2023, 12:50

Голова фракції «Слуга народу» у Верховній раді Давид Арахамія оприлюднив лист силового блоку щодо повернення виплат військовим в розмірі 30 тисяч гривень незалежно від району виконання завдань.

Сам лист зі своїм коментарем Арахамія оприлюднив вранці 2 травня.

«Отримали від силового блоку лист з їхнім баченням щодо оплати праці особового складу. Лист підписали міністр оборони Олексій Резніков, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний, начальник Генерального Штабу ЗСУ Сергій Шаптала, голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, командувач Нацгвардії Юрій Лебідь, голова СБУ Василь Малюк», - йдеться у повідомленні.

Військові вважають, що:

проголосована нещодавно правка не вирішує питання, пов’язані з грошовою винагородою, зокрема, строковиків і курсантів;

її текст не враховує особливостей проходження служби в різних регіонах і виконання завдань різного ступеня складності;

система оплати праці має бути справедливою і забезпеченою бюджетним фінансуванням, а не просто існувати на папері;

популізм у цьому питанні може мати вкрай негативні наслідки й викликати розчарування.

«Автори листа пропонують надалі розробляти нормативну базу щодо оплати праці захисників більш диференційовано і головне – із залученням командування та представників сектора нацбезпеки й оборони. У зв’язку з цим вони звернулися до Верховної Ради з проханням відкласти розгляд проекту постанови №8312-П від 11.04.2023 «Про скасування рішення Верховної Ради України від 10.04.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану (реєстр. № 8312 від 27.12.2022)». Натомість – зібрати робочу групу з представників Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Генерального штабу ЗСУ і до кінця травня спільно розробити законопроект, який урегулює питання оплати праці захисників. Поділяємо такий підхід і вважаємо, що питання військових не можна вирішувати без участі самих військових. Тому будемо пропонувати відкласти розгляд постанови №8312-П і негайно створити робочу групу з представників Верховної Ради, уряду та силового блоку, щоб напрацювати фінальне рішення стосовно чутливого для суспільства питання оплати праці наших захисників», - наголосив Давид Арахамія.



Нагадаємо, на пленарному засіданні 10 квітня цього року 277 народних депутатів проголосували за повернення щомісячної додаткової винагороди у розмірі 30 тис. грн. Під час розгляду у другому читанні законопроєкту стосовно примусового відчуження майна в умовах воєнного стану, Верховна рада проголосувала за внесення до нього поправки щодо повернення військовим 30 тис. грн.


Скріншот пропозиції до другого читання

Як повідомляв Житомир.info, 28 лютого 2022 року було ухвалене рішення про виплату додаткової винагороди військовим в розмірі 30 тис. грн на місяць, а тим, хто бере безпосередню участь у бойових діях розмір додаткової винагороди збільшується до 100 тис. грн пропорційно часу участі у таких діях. Але з 1 лютого 2023 року наказом Міноборони суттєво скоротили категорію осіб, які можуть отримати додаткову винагороду в розмірі 30 тис. грн: Міністерство оборони 8 лютого оприлюднило відповіді на найпоширеніші запитання щодо зміни порядку виплати додаткової винагороди військовослужбовцям, зазначивши, що новий порядок виплати застосовується з 1 лютого 2023 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон військовий виплата грошове забезпечення Арахамія  
Матеріали по темі