Суспільство

У Житомирській області за рік майже уп’ятеро зросла кількість шахрайств: найбільш поширені – псевдозбори для ЗСУ та дзвінки «з банку»

5 May 2023, 17:47

Під час координаційної наради керівників правоохоронних органів, що відбулася у Житомирській обласній прокуратурі, обговорили низку актуальних питань щодо захисту прав громадян, запобіганню та протидії злочинності на Житомирщині.

Про це 5 травня повідомив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

«Окрему увагу приділили протидії правоохоронними органами різним проявам шахрайства. Під час візиту на Житомирщину Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності вжиття ефективних заходів для захисту українців від шахраїв, особливо в умовах воєнного часу. Адже більшість з нас щиро бажає допомогти тим, хто зараз захищає нас на фронті або постраждав від війни, і тому стає більш вразливим до дій шахраїв. Протягом року майже у п’ятеро зросла кількість шахрайств – з 94 до 660. Майже щодня до правоохоронних органів Житомирщини надходять повідомлення від жителів області про те, що вони стали жертвою кіберзлочинців», - йдеться в повідомленні.

За інформацією Віталія Бунечка, найбільш поширені в нинішній час схеми, до яких вдаються злочинці - це псевдозбори для ЗСУ, телефонні «банківські» шахрайства, продаж неіснуючих товарів в соціальних мережах.

«Наші правоохоронці вже напрацювали ефективні механізми виявлення шахрайських схем та притягнення винних до відповідальності. Домовились з керівництвом ГУНП в Житомирській області про проведення, за сприяння Житомирської ОВА, творчого конкурсу серед студентів вищих навчальних закладів Житомирщини із розробки проєктів запобігання цим правопорушенням. Попри досягнення певної стабільності у розкритті злочинів, військова агресія поставила нові серйозні виклики, серед яких – злочини воєнного характеру. На сьогодні правоохоронці розслідують понад сотню кримінальних проваджень за фактами порушення законів і звичаїв війни. Серед окреслених пріоритетів спільної роботи – викриття незаконного переправлення військовозобов’язаних осіб через державний кордон України, забезпечення конфіскації активів та майна суб’єктів підприємницької діяльності, засновниками чи учасниками яких є громадяни рф, білорусі або їх резиденти», - зазначив начальник Житомирської ОВА.

Нагадаємо, 19 квітня у поліції інформували про двох жительок Житомирської області, які повірили шахраям, і втратили понад 70 тис. грн: пенсіонерці «знімали порчу», а бібліотекарка повірила «кіберполіцейському».

Як повідомляв Житомир.info, 30 квітня 2023 року у Мінреінтеграції інформували, що шахраї активізувалися та застерігали від зловмисників, які бажають «допомогти» переселенцям, створюючи сайти, які схожі на ті, що існують для оформлення соціальних виплат, зокрема єПідтримки, допомоги від ЄС, різних програм благодійних фондів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство ошуканство злочинність Бунечко 
Матеріали по темі