Економіка

В Україні повертають довоєнну систему оподаткування: законопроєкт підтриманий у першому читанні й чекає ухвалення в цілому

1 June 2023, 11:16

Парламент підтримав у першому читанні зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, відповідні зміни направлено на відновлення довоєнного стану системи оподаткування.

Про це 29 травня повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

«Прийняття законопроєкту сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму близько 10 млрд гривень», - пояснив міністр фінансів Сергій Марченко.

Законопроєктом запропоновано з 1 липня 2023 року:

скасування можливості для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;

скасування можливості для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

відновити проведення документальних перевірок. Водночас передбачено, що такі перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності під час проведення перевірок безпечного доступу до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об'єктами оподаткування, а також документів, та іншої інформації, пов'язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів;

відновити застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування; порядку використання РРО/ПРРО;

відновити перебіг строків, визначених податковим законодавством.

«Законопроєкт не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Норми направлено насамперед, на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 01 липня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України», - наголосив міністр.

Прийняття законопроєкту забезпечить виконання Україною зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року та впровадження заходів, реалізація яких сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році.

Голова парламентського Комітету із питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев прокоментував 31 травня підтриманий Верховною радою в першому читанні законопроєкт №8401 (поданий 31 січня 2023 року прем’єр-міністром Денисом Шмигалем), що пропонує відновлення умов оподаткування, які існували в мирні часи.

«Ми єдина країна Європи, яка зменшила податки під час війни, а нині ми готуємо наступ, формуємо нові бригади військових, через що сильно зростають видатки на фінансування цих цілей. Тому є всі підстави для того, щоб повернутися до попередніх правил, тобто скасувати 2% податку, автором якого був я, і це дало нам можливість вивести з оціпеніння економіку в перші місяці війни. Зараз замість цього податку буде звичайна система оподаткування – 5% для єдиного податку і загальна система для всього великого та середнього бізнесу», - пояснив Данило Гетьманцев.

Нагадаємо, наприкінці березня Данило Гетьманцев анонсував з 1 липня повернення «довоєнних» податків та перевірок бізнесу і 20% ПДВ на паливо.

Як повідомляв Житомир.info, 15 березня 2022 року президент Володимир Зеленський заявляв про початок податкової реформи: замість ПДВ та податку на прибуток даємо ставку 2% від обороту та спрощений облік; для малого бізнесу (І та ІІ групи ФОПів) – ставимо добровільну сплату єдиного податку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінфін податок ФОП ВР законопроєкт Гетьманцев бізнес  
Матеріали по темі