Здоров'я

В Україні вп’яте відзначають День людей з історією раку

3 June 2023, 12:15

Серед усіх хвороб рак посідає в Україні друге місце, при цьому темп зростання захворюваності молодих груп населення є вищим, ніж серед населення інших вікових категорій. За даними ВООЗ, вже понад 20 років злоякісні захворювання в Україні коливаються між 11,7-18% структури смертності, що значно переважає аналогічний показник в Європі.

Про це нагадує фонд Inspiration Family, завдяки якому вже кілька років поспіль Україна долучається до міжнародного Дня людей з історією раку.

«Щороку в першу неділю червня у світі відзначають День людей з історією раку. Він робить потреби онкопацієнтів та їх близьких видимими, транслює суспільний запит на пацієнтоцентричність, підвищення якості життя під час та після лікування. День присвячений усім онкопацієнтам незалежно від того, поставили їм діагноз нещодавно, вони вже в процесі лікування, в ремісії чи отримують паліативну допомогу. Окрім онкопацієнтів, день покликаний підтримати рідних і близьких та відзначити внесок медичних працівників, для яких допомога пацієнтам стала справою життя. Всі вони — це команда проти раку, яка допомагає пройти складний шлях до одужання», – йдеться у повідомленні.

Благодійний фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family запропонував офіційно запровадити День людей з історією раку в першу неділю червня в Україні. 15 грудня 2021 року Кабінет міністрів України затвердив проєкт відповідного указу. З початком повномасштабного вторгнення багато процесів було поставлено на паузу, проте зараз Україна продовжує розбудову медичної системи, зокрема – онкологічної служби. Пацієнтській спільноті важливо, аби уряд актуалізував офіційне впровадження Дня людей з історією раку.

«Пацієнти потребують не тільки доступу до ліків, медичних послуг, які стосуються безпосередньо лікування раку, але й супутньої підтримки для збереження повноцінної якості життя пацієнта. Запровадження Дня людей з історією раку — це потужний посил від держави, яка визнає проблеми такої вразливої верстви населення та не залишає їх без належної уваги навіть попри війну», — каже директорка фонду підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration family Анна Узлова.

Як долучитися до Дня людей з історією раку?

У рамках кампанії впродовж червня фонд Inspiration Family проведе низку онлайн та офлайн активностей. Так, 18 червня відбудеться захід у Ботанічному саду імені академіка Олександра Фоміна для людей, які зараз проходять лікування раку, перебувають в ремісії, а також їх друзів, родичів, батьків, лікарів, медсестр та психологів.

Щоб не пропустити захід та отримувати якісну інформацію щодо лікування раку в Україні, підписуйтесь на сторінки фонду: Facebook, Instagram.

Довідка: Перший National Cancer Survivors Day було проведено 5 червня 1988 року в Сполучених Штатах Америки. Сьогодні цей день відзначають у багатьох країнах світу.

Inspiration Family – це благодійний фонд підтримки дорослих онкопацієнтів, який створили у 2020 році п’ять жінок, що побороли рак.

Нині фонд працює за такими напрямами:

▪️ Ініціює системні зміни в сфері дорослої онкології, адвокатує права пацієнтів;

▪️ Надає консультативну підтримку онкопацієнтам щодо безоплатних послуг та ліків, які забезпечує держава;

▪️ У співпраці з МОЗ та міжнародними організаціями координує медичну евакуацію пацієнтів, які не можуть продовжити лікування в Україні;

▪️ Представляє Україну на міжнародному рівні та інформує міжнародну онкоспільноту про ситуацію з лікуванням раку під час війни;

▪️ Робить рак зрозумілим для суспільства за допомогою канцеросвітніх заходів.

З початку повномасштабного вторгнення фонд отримав понад 1700 звернень.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року благодійний фонд Inspiration Family проводив в закладах Житомира просвітницьку кампанію щодо обізнаності про рак молочної залози.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2020 року у Житомирській міській лікарні №1 розповіли, що планують придбати за бюджетні кошти цифрову мамографічну систему вартістю 9 млн грн, яка дозволить виявляти рак молочної залози на початковій стадії. У жовтні 2020 року мамограф доставили в поліклініку №1 і з березня 2021 року почали робити 3-D мамографію: в першу чергу обстежували медичних працівників та освітян-жінок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкологія благодійний фонд  
Матеріали по темі