Місто

В Житомирі хочуть об’єднати дорослу і дитячу лікарню в медичний заклад кластерного типу

16 June 2023, 09:40

З метою забезпечення реалізації державної політики реформування сфери охорони здоров’я та формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я, ефективного використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, Житомирська міська рада хоче припинити юридичну особу – комунальне підприємство «Дитяча лікарня імені В.Й.Башека», реорганізувавши шляхом приєднання до комунального підприємства «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка».

Відповідний проєкт рішення сесії 15 червня оприлюднили на сайті міської ради.

Міська рада наголошує, що реформа кластеризації лікарень, за якою йде і Житомир, передбачає відхід від радянської системи побудови закладів охорони здоров’я. Кластерізація закладів медичного обслуговування дає змогу збільшити кількість пакетів від НСЗУ та, що важливо, скерувати ресурс на той напрямок, який потребує переоснащення, чи, скажімо, модернізації.

«Йдеться про реорганізацію структурної компоненти, а не колективу. Фахівці працюватимуть і надаватимуть медичні послуги за тим же територіальним принципом», - запевнила в.о. начальника управління охорони здоров’я Наталія Сокол.

Нижче – обґрунтування до оприлюдненого проєкту рішення про об’єднання лікарень:

Враховуючи наявне населення Житомирської громади, територіальну доступність та спроможність медичних закладів забезпечити медичне обслуговування населення відповідно до мінімального переліку напрямів медичного обслуговування (для кластерного закладу охорони здоров’я не менше 20 напрямків) вимогам кластерних лікарень відповідають КП «Лікарня №1» ЖМР та КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР.

Комунальне підприємство «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» ЖМР має тільки 9 напрямів (пакетів) медичного обслуговування за програмою медичних гарантій. Надходження отримані лікарнею від Національної служби здоров’я України не забезпечують фінансову стійкість закладу. Загальні витрати на оплату праці в КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» ЖМР перевищують 90% отриманих закладом доходів, заклад потребує реорганізації.

З метою збереження колективу високопрофесійних медичних працівників закладу, ефективного використання матеріальних, трудових та інших ресурсів, подальшого забезпечення дитячого населення громади спеціалізованою медичною допомогою в необхідних обсягах, запропоновано створити окремий структурний підрозділ КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» у складі КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» ЖМР.

Нагадаємо, на сесії міської ради 23 лютого цього року депутати проголосували за припинення комунального підприємства «Дитяча стоматологічна поліклініка» шляхом приєднання до комунального підприємства «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека». Перша заступниця мера Світлана Ольшанська пояснила, що дитячу стоматполіклініку приєднують до дитячої лікарні для забезпечення подальшого фінансування установи, буде ліквідоване лише комунальне підприємство, а не сама поліклініка.

Як повідомляв Житомир.info, 30 вересня 2022 року на засіданні міськвиконкому директор КП «Дитяча лікарня імені В.Й.Башека» Володимир Галайба розповідав, що в закладі середня зарплата медичної сестри – 16,6 тис. грн, лікаря – 25 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня міськрада лікарня №2 дитяча лікарня ліквідація медреформа Сокол 
Матеріали по темі