Економіка

Уряд скасував необхідність погодження з місцевою владою графіку роботи підприємств сфери обслуговування

17 June 2023, 12:26

Уряд спростив ведення підприємницької діяльності у сфері надання послуг населенню, зокрема, скасовується необхідність погодження місцевими органами влади режиму роботи підприємств у сфері послуг та вноситься ряд інших змін до Правил побутового обслуговування населення.

Відповідну постанову було затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 16 червня 2023 року – інформує пресслужба Міністерства економіки.

«Уряд продовжує проводити послідовну політику дерегуляції українського бізнес-середовища. Ми скасовуємо документи, які втратили актуальність, гальмують розвиток підприємництва та заважають інвестувати в українську економіку. Наша задача – створити таке бізнес-середовище, в якому підприємці не будуть витрачати свою енергію та час на непотрібну дозвільну документацію, а займатимуться виключно розвитком своїх підприємств», - наголосила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зокрема урядова Постанова скасовує ряд регуляторних норм, які були затверджені ще в 1994 році, а також змінює деякі права підприємців і вимоги до умов ведення бізнесу відповідно до потреб сьогодення. Нові правила передбачають наступні зміни:

виключається норма щодо обов’язкової сертифікації послуг, адже державна система сертифікації припинила існування ще в 2018 році;

встановлюються права та обов’язки виконавців та споживачів при наданні побутових послуг;

надається право виконавцям самостійно встановлювати режим роботи об’єктів надання послуг, крім об’єктів, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, режим роботи яких встановлюється виконавчими органами сільських, селищних, міських рад;

надається можливість споживачам розраховуватись в безготівковій формі за надані послуги;

встановлюється вимога обслуговувати споживачів державною мовою при наданні послуг, або на прохання споживача іншою мовою, прийнятною для сторін;

визначаються деякі інші особливості надання окремих видів побутових послуг.

Зауважимо, що виконком Житомирської міської ради ухвалює рішення щодо встановлення режиму роботи об'єктів торгівлі, закладів ресторанного господарства та сфери послуг у нічний час.

Скріншот з сайту міської ради

Нагадаємо, на засіданні виконкому Житомирської міської ради 18 вересня 2019 року затвердили нове положення про порядок встановлення режиму роботи об’єктів торгівлі, закладів ресторанного господарства та сфери послуг, оскільки попередній регуляторний акт, затверджений рішенням виконкому від 16.10.2013 №491, був скасований у судовому порядку.

Скріншот з рішення виконкому

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2021 року Державна регуляторна служба направила лист меру Житомира Сергію Сухомлину з нагадуванням, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України виключило вимогу щодо погодження режиму роботи приватних закладів ресторанного бізнесу, а рішення про обмеження роботи приватних закладів у сфері торгівлі, послуг та ресторанного господарства мають ознаки незаконних і суперечать принципам державної регуляторної політики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінекономіки режим роботи дерегуляція Свириденко бізнес виконком 
Матеріали по темі