Влада

МОН пропонує скасувати рішення Нацкомісії, яка рекомендувала перейменувати понад 1400 населених пунктів, зокрема й у Житомирській області

29 June 2023, 10:22

МОН пропонує скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови, яка рекомендувала змінити понад 1400 назв населених пунктів в Україні.

Про це 28 червня повідомив пресцентр МОН.

«27 червня Нацкомісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити понад 1400 назв населених пунктів в Україні через невідповідність нормам української мови. Однак перелік населених пунктів, які було рекомендовано до змін Національною комісією зі стандартів державної мови, не відповідає рекомендаціям, які передбачені Законом. Крім цього, цей список містить велику кількість назв, які відповідають стандартам державної мови. А це означає, що перелік необхідно скасувати та створити новий», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що 28 червня Міністерство освіти і науки надіслало лист до Національної комісії зі стандартів державної мови про скасування рішення від 22.06.2023 № 230 «Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови» та рішення від 27.06.2023 № 231 «Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови в Автономній Республіці Крим й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови».

Зауважимо, що своє обурення рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови міністр освіти і науки Оксен Лісовий 28 червня висловив у Facebook.

«Скандальне рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування населених пунктів має бути скасовано. Якщо коротко – комісія вийшла за межі своїх повноважень, оскільки питання заборони пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії згідно із законом покладено на інші органи», – йдеться у дописі.

Міністр нагадує, що функціями комісії є формування та оприлюднення переліку населених пунктів, назви яких потребують обов'язкового погодження зі стандартами державної мови та рекомендаціями щодо погодження назв таких сіл, селищ, міст зі стандартами державної мови.

«Виглядає, що члени комісії підійшли до розроблення рекомендацій дуже формально. Є у назві корінь “красн” або “черв”? Ок, перейменувати. А чи є там насправді історичний зв’язок із комуністами, ніхто не вивчав (а це, власне, і не завдання цієї комісії)», – обурювався Оксен Лісовий.

Нагадаємо, рішенням від 22 червня 2023 року Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала розглянути можливість перейменування, зокрема, більш як п’яти десятків населених пунктів Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування село населений пункт Нацкомісія МОН Лісовий  
Матеріали по темі