Економіка

На Житомирщині через онлайн-аукціон можна приватизувати ДП, яке добуває торф

30 June 2023, 16:47

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях виставило на державні онлайн-аукціони для приватизації єдиний майновий комплекс державного підприємства «Житомирторф». Торги відбудуться у державній електронній системі Прозорро.Продажі 7 липня.

Комплекс державного підприємства «Житомирторф», який пропонують приватизувати знаходиться у Житомирі на вулиці Велика Бердичівська, 25. До складу ЄМК входить також дочірнє підприємство «Олевськторф», яке знаходиться у м. Олевськ (у стані припинення) та відокремлений структурний підрозділ – Озерянський торфозавод, розміщений у Коростенському районі в смт. Миролюбів, де працює 31 особа. Основний вид діяльності – добування торфу. Загальна кількість об'єктів нерухомого майна та споруд – 70 одиниць, транспортних засобів та спеціальної техніки – 134. Варто зазначити, що на балансі підприємства є й об'єкти, які не підлягають приватизації. Все рухоме та нерухоме майно – під арештом та у податковій заставі. Розмір кредиторської заборгованості станом на 31.03.2023 складає 34,5 тис. грн. Частина нерухомого майна підприємства, площею понад 670 квадратних метрів, наразі перебуває в оренді.

Лот виставляється вперше. Початкова ціна продажу – близько 7,7 мільйона гривень. Усі охочі позмагатися за обʼєкт на онлайн-аукціоні з приватизації можуть подавати заявки на участь через акредитовані в системі Прозорро.Продажі майданчики до 6 липня.

Мала приватизація державного та комунального майна відповідно до законодавства проходить через державні е-аукціони Прозорро.Продажі. Малій приватизації підлягають обʼєкти – нерухомість, підприємства та інші обʼєкти, вартість яких не перевищує 250 млн грн.

Приватизація державного майна через електронну торгову систему Прозорро.Продажі допомагає під час війни заробляти гроші до державної казни. З початку відновлення малої приватизації з осені минулого року ФДМУ вдалось залучити в держбюджет понад 2,5 млрд грн інвестицій.

Щоби приватизувати об’єкт державної власності потрібно:

  • зайти на сайт https://privatization.gov.ua/ та обрати підхожий лот;
  • перейти за посиланням на аукціон та зареєструватися на одному з майданчиків, акредитованих в електронній торговій системі Прозорро.Продажі;
  • підготувати необхідний пакет документів;
  • подати заявку на участь і запропонувати свою ціну;
  • оплатити гарантійний (20% від стартової ціни лота) і реєстраційний (1340 грн) внески.

До слова, переможець аукціону може використати гарантійний внесок в рахунок оплати, а інші отримають його назад.

Після перевірки документів переможця та формування відповідного протоколу, майбутній власник протягом 20 робочих днів сплачує на рахунок органу приватизації ціну продажу об’єкта, після чого підписує договір купівлі-продажу. Перераховані гроші надійдуть до державного або місцевого бюджету.

Для держави та органів місцевого самоврядування, приватизація – це можливість збільшити надходження до бюджетів і залучити інвестиції. А для сформованого бізнесу чи підприємців-початківців – реальний шанс втілити у життя свою бізнес-ідею. На електронному сервісі ФДМУ "Приватизація в Україні" можна знайти об’єкти у будь-якій області, перейти за посиланням на аукціон у системі Прозорро.Продажі, зареєструватися і подати свою пропозицію. За новинами та пропозиціями ринку також зручно стежити на телеграм-каналі ФДМУ та на сторінці Прозорро.Продажі у Facebook.

*Цю статтю створено за підтримки американського народу для проєкту "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA), який фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях не обов’язково відображають погляди Агентства США, проєкту "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA) або уряду.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: приватизація нерухомість аукціон Житомирторф  
Матеріали по темі