Події

На території області зафіксували 3 випадки укусів змій: два з них – у Житомирській громаді, один – у Романівській

5 July 2023, 15:59

З початку року в Україні зафіксували 23 людини, які постраждали від укусів змій, з них 3 – з Житомирської області.

Про це 4 липня повідомили у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Станом на 30 червня 2023 року на території України зареєстровано 23 звернення за медичною допомогою, пов’язаною з ураженням зміїною отрутою. Серед постраждалих 7 дітей до 17 років.

Зокрема, статистика зафіксованих випадків укусів така:

  • Львівська область – 11 випадків
  • Дніпропетровська область – 3 випадки
  • Житомирська область – 3 випадки
  • Закарпатська область – 2 випадки
  • Полтавська область – 2 випадки
  • Київська область – 1 випадок
  • Чернівецька область – 1 випадок.

Зазначається, що порівняно з 2022 та 2021 роками нині зафіксовано на 17 та 7 звернень менше відповідно.

«Через повномасштабне вторгнення росії, постійні обстріли території України, окупацію та мінування деяких територій зменшилася реєстрація випадків, також не фіксувались випадки на території окупованих областей України, особливо Херсонській, частково Запорізькій області, де, наприклад, у 2018 році було реєстровано 38 випадків у Херсонській і 20 випадків у Запорізькій області, у 2019 відповідно 22 і 26», - розповідаються у центрі громадського здоров’я.

У коментарі Житомир.info 5 липня в відділі комунікації ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» уточнили, що усі випадки укусів змій на території Житомирської області зафіксовані в червні, два з яких – у Житомирській громаді та один – у Романівській громаді.

Довідково: змії в Україні активні з квітня до жовтня, найбільше шансів зустріти їх – у квітні-травні, під час шлюбного періоду. Другий пік – восени, у вересні.

Нагадаємо, наприкінці травня 2023 року соцмережами почали ширитися публікації, що в Житомирській області «помітили пітона». Згодом до редакції Житомир.info звернувся водій, який був обурений, що то виявився не пітон, чоловік розповів, як переїхав величезну змію неподалік села Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області часто фіксують випадки укусів людей плазунами. Так, скажімо, у 2021 році перший випадок укусу змії трапився 16 травня у селі Кропивня Новоборівської громади: чоловіка за руку вкусила гадюка, коли той садив картоплю. А 2 серпня того ж року до реанімаційного відділення Овруцької лікарні потрапила дівчинка, 2007 року народження, яку в лісі під час збирання ягід за ногу вкусила змія. 12 серпня у селі Топільня Лугинської громади гадюка вкусила за ногу 26-річного чоловіка, коли той займався справами на власному подвір’ї.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: змія гадюка укус плазун 
Матеріали по темі