Місто

У Житомирі очільникам ОСББ та управляючих компаній розповіли, як працюватиме автоматизована система доступу до укриттів

5 July 2023, 19:05

У Житомирі планують облаштувати укриття з автоматизованою системою доступу. 5 липня у міській раді головам ОСББ та керівникам управляючих компаній розповіли, як працюватиме система.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

«Двері укриття будуть оснащені електронними замками, які відмикатимуться дистанційно за допомогою Інтернету. Система працюватиме за принципом електромагнітного замка: двері укриття розблоковуватимуться і блокуватимуться за сигналами», – йдеться у повідомленні.

Коли звучить повітряна тривога, електромагнітний замок розблоковується для вільного доступу в приміщення. Коли ж лунає «відбій» – замок блокується автоматично. Зсередини приміщення двері відчиняються простою кнопкою, щоб всі могли безперешкодно залишити укриття.

Системою керуватиме диспетчер. На карті він бачитиме таке: коли звучить сигнал повітряної тривоги – укриття на мапі змінюватимуть колір, що означатиме розблокування дверей укриттів. Якщо ж з якихось технічних причин укриття не розблокується, диспетчер зможе це зробити через окремий доступ вручну.

«В ОСББ «Мистецькі ворота 7» облаштовано три укриття у трьох під’їздах будинку. Голова ОСББ Ірина Ліскова каже: люди знають, де знаходяться ключі, й проблем з доступом до підвалів немає. Однак ручна система не є надійним та ефективним способом організації доступу до укриттів, каже пані Ірина», – розповідають у міськради.

Автоматизована система, на думку керівниці об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, зможе забезпечити оперативний доступ до підвальних приміщень не тільки мешканців ОСББ, а й людей, що знаходять поруч.

«Якщо людина не мешкає у будинку, а проходить поруч і звучить сигнал тривоги, вона зможе скористатися укриттям найближчого до неї будинку. У такий час маємо піклуватися про всіх», – каже Ірина Ліскова.

З трьох укриттів ОСББ «Мистецькі ворота 7» систему електромагнітного замка встановлять на двох, оскільки в одному з них знаходяться важливі для будинку вузли, як-от тепловий пункт. Тому одне з укриттів і надалі мешканці відчинятимуть механічно. Ірина Ліскова каже, співмешканці в цілому позитивно сприймають майбутнє нововведення.

«Обладнання автоматизованої системи доступу встановлять на дверях укриттів за кошти бюджету громади. Плюс до всього за бюджетні кошти ОСББ та управляючі компанії зможуть зробити ремонт, заміну та встановлення вхідних дверей у підвальних приміщеннях перед облаштуванням такого обладнання. На поточний ремонт укриттів багатоквартирних будинків передбачено 5 млн грн з бюджету громади. Відповідний порядок нещодавно затвердив виконком міської ради», – нагадує пресслужба міськради.

Фінансування спрямовується на три види робіт. Окрім ремонту, заміни та встановлення вхідних дверей у підвальних приміщеннях з облаштуванням автоматизованої системи доступу до укриття, порядок передбачає ще й ремонт та заміну аварійних ділянок внутрішніх загальнобудинкових трубопроводів централізованого теплопостачання, холодного водопостачання та водовідведення в підвалах, а також ремонт та відновлення внутрішнього електроосвітлення у підвальному приміщенні.

Розпорядником коштів є управління житлового господарства міської ради. ОСББ та управляючі компанії подають заявки до профільних управлінь з відповідними документами, дефектний акт з видами робіт по кожному об’єкту та кошторисну документацію.

У міській раді наголошують: для отримання фінансування на зазначені заходи необхідно, щоб адреса будинку була відображена на інтерактивній карті, де розміщені сховища та найпростіші укриття. Якщо ж адреса відсутня – необхідно звернутися до управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради для подальшого обстеження приміщення з метою внесення на мапу укриттів.

Як повідомляв Житомир.info, 6 червня 2023 року на позачерговій сесії міськради з бюджету міста виділили 5 млн грн на поліпшення стану укриттів у Житомирі. 30 червня виконком затвердив порядок проведення поточного ремонту в найпростіших укриттях в багатоквартирних будинках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття сховище бомбосховище ОСББ управляюча компанія міськрада  
Матеріали по темі