Влада

Парламент ухвалив закон, який дозволяє жінкам самим визначати початок відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами

14 July 2023, 09:35

Верховна рада 13 липня 2023 року прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами».

Про це повідомляє пресслужба парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«Своїм рішенням парламент надав можливість вагітній жінці на власний розсуд та з урахуванням медичних показань визначати дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Закон передбачає, що дні відпустки, передбачені законодавством до пологів, можуть бути перенесені та використані жінкою частково або повністю після пологів (починаючи з визначеного нею дня). Загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів», - йдеться у повідомленні.

Таким чином жінка, вагітність якої протікає без ускладнень, може працювати та професійно розвиватися до дня пологів та отримати більше часу для відновлення після народження немовля.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Довідка: на сьогодні тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами становить 126 днів (зафіксовано 70 календарних днів відпустки до пологів та 56 днів після). У разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів тривалість відповідної відпустки становить 140 днів (70 днів надається до пологів та 70 після). Жінки не мають можливості змінити дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, навіть якщо вони почуваються добре та бажають продовжувати працювати.

Нагадаємо, в травні цього року члени Комітету Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримали проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, рекомендувавши парламенту включити його до порядку денного сесії та прийняти за результатами розгляду у першому читанні за основу.

Як повідомляв Житомир.info, 24 березня 2022 року набув чинності закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який, зокрема, дозволяє відмовити працівникові у наданні відпустки, якщо працівник залучений до роботи на об’єктах, що належать до критичної інфраструктури, але це не стосується відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами чи по догляду за дитиною до трьох років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР відпустка закон комітет пологи жінка вагітність 
Матеріали по темі