Влада

Старі схеми в нових тендерах: на утриманні доріг Житомирської області могли зекономити 140 млн грн, але обрали «своїх»

16 July 2023, 15:05

В системі «Прозорро» з 9 по 14 липня оприлюднено 58 тисяч повідомлень про закупівлі на 14,38 млрд грн. На ремонти доріг проведено тендери на 3,29 млрд грн (23% від усіх закупівель).

Про це 16 липня пише сайт «Наші гроші».

«Старі недобрі часи повернулись. Найбільший тендер тижня відбувся в системі оновленого Держагентства відновлення. Але він пройшов у найгіршому стилі старого Укравтодору. Справа була у Житомирі. Місцева Служба відновлення вирішила замовити експлуатаційне утримання доріг області на 700 мільйонів гривень. Мова йде про банальне латання ям, посипання доріг сіллю взимку, пофарбувати-прибрати. По цих дорогах у 2019 і 2021 роках були укладені довгострокові контракти на утримання з ПП «Автомагістраль». Але замовник вирішив їх порозривати. Фірма виграла справу в судах двох інстанцій, але замовник все одно оголосив нові торги з старою «картелівською» заточкою», - пише видання.

Служба поставила вимогу до учасників торгів аби для участі в торгах розміром 700 мільйонів гривень вони підтвердили свою життєздатність виручкою за 2022 рік у розмірі не менше від очікуваної вартості цих торгів. «Наші гроші» вже писали, що під час вторгнення в Україні було менше десятка шляхових компаній, які б отримали дохід більше 700 млн грн. І звісно це були компанії, які були в фаворі в Укравтодору ще з часів «Великого будівництва», коли незгодним грати по тим правилам не давали працювати. І звісно цього десятка фірм зараз не вистачить закрити всю Україну.

Інформація сайту «Наші гроші»

Законодавство залишило можливість меншим компаніям брати участь у великих замовленнях – шляхом створення консорціуму. У консорціумі потужності менших фірм арифметично додаються, і так можна набрати річний дохід у необхідному розмірі.

Відтак на житомирські торги прийшов «Всеукраїнський дорожній консорціум», який був ще у 2020 році створений фірмами: ПП «Автомагістраль», «НВФ Мостопроект», «Сучасна транспортна інфраструктура», «Трініті-груп», «Роад констракшн», «Луцька дорожна пересувна механізована колонна», «АБЗ-1», ДП «Екран».

За ці роки з у нього змінювався склад учасників. Додались «Стройспецтехніка», «Комфорттаун», «Данко», «Сумимостобуд», «Технобудконструкція». Таким чином менші фірми збільшували можливість для участі у великих торгах і створення конкуренції старим «картелістам», під яких свого часу «слугами народу» і була введена у закон можливість вимагати дохід за попередній рік у розмірі 100% очікуваної вартості.

«В даному випадку замовник знайшов порушення у оформленні всіх документів Консорціуму і викинув його з торгів. Консорціум пропонував виконати роботи зі знижкою 20% за 560 млн грн, тобто держава могла б зекономити 140 мільйонів гривень. Цієї суми вистачило б на тисячі ударних FPV-дронів для наших воїнів… Після відхилення дешевого консорціуму на тендері лишились старі картелісти «Ростдорстрой», «Автострада» і «Онур». З яких замовник обрав переможцем «Онур» з ціною 681 млн грн. Це абсолютно мізерна знижка 3%», - наголошують «Наші гроші».

При цьому ні Служба відновлення, ні «Онур» у своїх документах ніде не оприлюднили вартість будматеріалів, на основі яких розраховували свої кошториси, у яких конкуренти змогли знайти можливості для 20% знижки. Навіть на вимогу ДАСУ показати обґрунтування очікуваної ціни – цін будматеріалів не було.

У підсумку в Житомирі з торгів вигнали консорціум через драконівські вимоги до конкурентів картелю і в результаті понад сто мільйонів гривень стало приватною маржею.


Скриншот з сайту «Наші гроші»

Нагадаємо, детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 13.01.2023 за ч.2 ст.364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем), за фактом вчинення службовими особами Житомирської облдержадміністрації зловживання своїм службовим становищем «з метою одержання неправомірної вигоди для себе та юридичних осіб ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп» та ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», всупереч інтересам служби, шляхом розірвання діючих договорів на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та подальшого укладання нових договорів з тотожним предметом за завищеними цінами, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам».

Під час обшуків детективи НАБУ вилучили у директорки департаменту регіонального розвитку ОДА Інни Хоменко мобільний телефон іPhone 14 Pro, який з’явився в Україні у продажу в вересні 2022 року і коштує більш ніж 1 тис. доларів.

Як повідомляв Житомир.info, департамент регіонального розвитку ОДА 27 березня 2023 року провів тендер на закупівлю послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Житомирської області протяжністю 6941,5 км з початковою вартістю 539 млн 111 тис. 034 грн за два лоти. По одному з лотів найменша пропозиція була у ПП «Автомагістраль», але їх пропозицію відхилили й однією з причин стала саме наявність судового позову підприємства до департаменту регіонального розвитку.

Переможцями цих торгів стали ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» (23 травня підписаний договір вартістю 258 млн 558 тис. 432,07 – найдорожча пропозиція) та ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп» (12 травня оприлюднене повідомлення про намір укласти договір вартістю 223 млн 879 тис. 036,22 грн – найдорожча пропозиція).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дорога тендер САД закупівля Служба відновлення експлуатаційне утримання  
Матеріали по темі