Місто

Директор «Житомирводоканалу» розповів, чому з кранів тече брудна вода та що потрібно зробити для вирішення проблеми

28 July 2023, 13:19

Жителі Житомира повсякчас нарікають на якість води, публікуючи у соцмережах відео, як з кранів тече ледь не іржа. Чому так відбувається та чи можливо вирішити проблему, запитуємо у директора водоканалу Романа Ілика. Той, береться роз’яснювати ситуацію схематично.

«Є насосна станція, з якої вода водоводами розходиться по місту, тече мережами по вулицях. Мереж по місту близько 550 км. Великі потужні насоси виключаються вода починає по мережах іти зворотним ходом. Вони включаються - іде гідроудар, піднімається тиск, вода по мережах починає текти в іншу сторону. Ми повністю розхитали усю мережу міста і якби з труб підняли той пісок, який 60 років відкладався, коли вода текла по трубі з постійним тиском та швидкістю», - розповідає директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик.

Від березня, ділиться Роман Ілик, комунальники промивають водопровідні мережі. Ба більше на вересень готуються до великого промиття. Однак, навіть це остаточно не вирішить проблему.

«Фізично ні силами водоканалу, ні силами міської ради зробити так, щоб ніде не з’являлась брудна вода - практично неможливо. Але як тільки таке з’являється, ми їдемо, промиваємо і просимо людей дзвонити, повідомляти про брудну воду, і ми відразу поїдемо на ту ділянку. А промити усі сотні кілометрів фізично неможливо. Але і повна промивка - це умовно відкритих 50 пожгідрантів, вони все одно повністю мережу не вимиють», - коментує директор КП «Житомирводоканал».

Разом із тим директор водоканалу показує, як відбувається промивка мереж. Мовляв, для того, щоб люди не шукали зради ще й у цьому.

«Це не аварія, не зрада і не гроші витікають. Так ми промиваємо мережі, щоб вода у людей була чистіша», - говорить Роман Ілик.

А щоб вода була справді чистою та прозорою, потрібно міняти зношені труби.

«Коли ми витягуємо, наприклад, кілометр труби з осадом і наліпом, то воно частково на цій ділянці проблему вирішить, але теж не 100%, бо поруч залишаються брудні ділянки», - пояснює директор комунального підприємства.

А замінити їх усі грошей немає. Позаяк підприємство і так збиткове.

«Тариф держава заборонила нам піднімати, комунальне підприємство водоканал збиткове і збитки досягають, умовно, до 10 млн грн в місяць», - зауважує директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик.

Наостанок зауважуючи, що і так роблять усе можливе для покращення якості води у місті.

«Підремонтовуємо старі очисні, бо ми не встигли до 2022 зробити нові. Ведеться реконструкція очисних споруд каналізації, там ми знайшли порозуміння з іноземним підрядником. Він працює з нового року. Завершили реконструкцію водоводів, тому у всіх з’явився тиск води у кранах», - підсумовує Роман Ілик.

Телефон контакт-центру КП «Житомирводоканал»:

(0412) 52 01 12

(0800) 75 25 53

Нагадаємо, 22 червня «Житомирводоканал» повідомив, що завершив проєкт з прокладання магістральних мереж, який втілював понад 3 роки.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році в Житомирі за кредитні гроші Світового банку почали заміну 10 кілометрів магістральних водогонів.

З лютого 2023 року КП «Житомирводоканал» увело в експлуатацію новопрокладений магістральний трубопровід, останню ділянку якого почали прокладати у жовтні 2022 року. Упродовж тривалого часу, поки йшли роботи з прокладання трубопроводу, у центральній частині міста був низький тиск води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал водопостачання Ілик 
Матеріали по темі