Влада

Житомирське обласне МБТІ оштрафували за виготовлення довідок про зареєстроване право власності на об’єкт нерухомості за завищеними цінами

29 July 2023, 10:55

У Житомирському обласному МБТІ протягом двох років виготовляли довідку про наявність зареєстрованого права власності на об’єкт нерухомості за завищеними цінами. Після штрафу АМКУ вартість послуг знизили більш ніж удвічі.

Про це 27 липня повідомила пресслужба територіального відділення Антимонопольного комітету України.

«Житомирське обласне МБТІ виконало рішення Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, сплатило накладений МТВ АМКУ штраф та привело вартість своїх послуг у відповідність до вимог чинного законодавства України», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в березні 2023 року адміністративна колегія Північного МТВ АМКУ прийняла рішення, яким визнала окремі дії КП «Житомирське обласне МБТІ» зловживанням монопольним (домінуючим) становищем. Порушення полягало у встановленні у 2020 - 2022 роках завищеної вартості послуг з надання інформації про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року. Йдеться про виготовлення довідки про наявність зареєстрованого права власності на об’єкт нерухомості. Згадане МБТІ в розрахунок вартості таких послуг включило роботи, не передбачені розділом «Складання довідок, розрахунок ідеальних часток, розподіл об'єкта» Збірника норм часу на роботи та послуги, що виконуються бюро технічної інвентаризації України (Збірник норм часу). Включені МБТІ роботи відносилися до розділу «Інші роботи» Збірника норм часу.

На виконання вищевказаного рішення Північного МТВ АМКУ, КП «Житомирське обласне МБТІ» повідомило про сплату штрафу та приведення з березня 2023 року вартості його послуг у відповідність до вимог чинного законодавства України. Як наслідок відбулось зниження вартості таких послуг з 486,50 грн до 182,07 грн.

Таким чином КП «Житомирське обласне МБТІ» вжило всі необхідні заходи для припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Довідково: «Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації» - комунальне підприємство Житомирської обласної ради.

Включає в себе такі види діяльності:

  • обстеження, технічна інвентаризація та виготовлення технічної документації об’єктів нерухомого майна: квартир, житлових будинків, будинків і споруд громадського та виробничого призначення, господарських будівель, садових і дачних будинків, гаражів незалежно від форм власності;
  • виготовлення довідок щодо характеристик об’єктів нерухомого майна, розрахунок ідеальних часток для відчуження нерухомого майна, поділу (виділу нерухомого майна в натурі) та інші види довідок;
  • інформаційно-консультативні послуги щодо об’єктів нерухомого майна.

Нагадаємо, 27 липня пресслужба територіального відділення Антимонопольного комітету України інформувала, що учасників новорічної закупівлі управління культури Житомирської міської ради оштрафували на 136 тис.грн за змову на торгах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АМКУ штраф МБТІ 
Матеріали по темі