Події

Голові райсуду Житомирської області повідомили про підозру у пособництві шахрайству: 27 судових рішень по земельних оборудках

14 August 2023, 15:25

За дорученням заступника Генерального прокурора Житомирська обласна прокуратура повідомила судді про підозру щодо пособництва у шахрайстві, вчиненому організованою групою в особливо великих розмірах, та службовому підробленні офіційних документів (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 366 КК України).

Про це 14 серпня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Слідство встановило, що суддя одного з районних судів Житомирщини, діючи на користь злочинного угруповання та використовуючи підроблені документи, систематично постановляв рішення щодо набуття права власності на землю за особами, які не мали на це право. Зокрема, серед інших, суддя постановив рішення на підставі матеріалів, які нібито підтверджували, що померла у 2000 році особа прийняла у спадщину в 2017 році декілька гектарів землі. Крім матеріалів щодо лжеспадкоємців земельних ділянок суддя постановляв судові рішення і стосовно осіб, які не мали відношення до колективних сільськогосподарських підприємств, претендували на їх земельні частки (паї) як колишні працівники соціальної сфери. Пакети документів до суду готували співучасники угруповання у складі начальника підрозділу із запобігання і виявлення корупції прикордонного загону, директора агропідприємства з вирощування зернових та його юристка. Про підозри у шахрайських оборудках із землею їм повідомили у липні цього року», - йдеться у повідомленні.

На цей час встановлено, що підозрюваним винесено 27 судових рішень на користь злочинного угруповання стосовно набуття права власності на 32 земельні ділянки.

На підставі таких рішень фігуранти злочинної групи, від імені підставних осіб, реєстрували право власності на землю. А потім перереєстровували на директора агропідприємства або його близьких родичів.

«За пособництва судді з користування двох громад – Чуднівської міської та Вільшанської об’єднаної територіальної – виведено майже 100 га землі на суму більше двох мільйонів гривень. Наразі на незаконно набуті у власність земельні ділянки накладено арешт. Обласною прокуратурою усі постановлені підозрюваним судові рішення оскаржено в апеляційній інстанції. Також органами прокуратури вирішуватиметься питання щодо обрання судді запобіжного заходу», - зазначає прокуратура.

Управлінням СБУ в Житомирській області інформує, що підозру отримав не просто суддя, а голова районного суду, який ухвалював необхідні рішення за посередництва кума-прикордонника.

«Юрист підшуковував невитребувані земельні паї ОТГ та формував «досьє» на їх власників – вже померлих та потенційних. Далі від їх імені до суду подавалися безпідставні позови про визнання права власності на землю. «Свій» суддя – за посередництва кума-прикордонника – оперативно виносив рішення на користь учасників схеми, у результаті чого такі ділянки перереєстровувалися на підставних осіб. Згодом – передавалися у довгострокову оренду директору агропідприємства. За цією схемою упродовж червня 2022 – січня 2023 років злочинна група отримала 27 позитивних рішень суду, а «земельний банк» бізнес-структури виріс на 32 земельні паї», - йдеться у повідомленні СБУ.

В Державному бюро розслідувань зазначають, що підозру отримав голова Чуднівського районного суду.

Як повідомляв Житомир.info, працівники ДБР у взаємодії з СБУ викрили злочинну групу, яка незаконно заволоділа 94 га землі в Житомирській області, збитки державі перевищують 2 млн гривень: станом на 17 липня 2023 року про підозру було повідомлено правоохоронцю, директору та юристу приватного підприємства за фактом шахрайства в особливо великих розмірах, вчиненому організованою групою (ч. 4 ст. 190 КК України).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрайство земля суд голова суду прокуратура СБУ ДБР суддя агропідприємство пай 
Матеріали по темі