Події

В Житомирській області викрили схему привласнення 94 га землі, до якої причетні прикордонник-антикорупціонер та голова райсуду

17 July 2023, 12:57

Працівники ДБР у взаємодії з СБУ викрили злочинну групу, яка незаконно заволоділа 94 га землі в Житомирській області. Збитки державі перевищують 2 млн гривень.

Про це 17 липня повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

«Незважаючи на воєнний стан в країні зловмисники замість того, аби допомагати державі, шукали шляхи як її обкрадати. Встановлено, що до групи входили правоохоронець, директор та юрист приватного аграрного підприємства. Юрист підприємства підшукував невитребувані у приватну власність землі та з’ясовував анкетні дані власників цих земельних ділянок. Підставні особи зверталися до суду із заявами про витребування права власності на землі, вказуючи у своїх заявах неправдиві відомості щодо спадку на землі або інші підстави для її отримання. Суд виносив рішення на користь учасників схеми, адже у правоохоронця були зв’язки у судовій системі. Після одержання необхідних документів підставні особи передавали землі у власність директора або самого підприємства, або віддавалися йому у довготривалу оренду. Таким чином з червня 2022 року зловмисники заволоділи 32 земельними ділянками площею понад 94 га на території Чуднівської міської та Вільшанської об’єднаної територіальної громад Житомирського району», - йдеться у повідомленні.

Наразі працівники ДБР встановлюють інших можливих учасників схеми серед посадових осіб. Проведені обшуки, під час яких вилучені телефони, комп’ютерна техніка, документація, що може свідчити про вчинення злочину, а також 11 тис. доларів США готівкою.

ДБР вчинятиме дії щодо відшкодування державі завданих збитків та сприятиме поверненню земель у власність тергромад. Про підозру повідомлено правоохоронцю, директору та юристу приватного підприємства за фактом шахрайства в особливо великих розмірах, вчиненому організованою групою (ч. 4 ст. 190 КК України).

В управління СБУ в Житомирській області поінформували, що до схеми посадовці агрофірми залучили голову одного з районних судів регіону і його помічника, а також підполковника-начальника групи запобігання та виявлення корупції прикордонного загону, що дислокується на території області.

«Зловмисники підшуковували померлих власників сертифікатів на земельні паї колишніх колгоспів, хто не встиг чи забув оформити належним чином право власності. Далі від імені «мертвих душ» або їхніх родичів підроблювали спадкові документи, формували позовні заяви про визнання спадщини у судовому порядку та зверталися з ними до суду. «Свій» суддя оперативно розглядав ці матеріали – у спрощеному порядку і без залучення третьої сторони – представників тергромади. Потім такі ділянки перереєстровувалися на підставних осіб – військовослужбовців прикордонного загону, дальніх родичів тощо. Згодом – «здавалися в оренду» агропідприємству», - інформує СБУ.

Слідчі дії проводилися в адміністративному приміщенні районного суду, ЦНАПу тергромади, прикордонного загону, приватної фірми, а також за місцями проживання усіх фігурантів схеми.

«На підставі зібраних СБУ доказів директору та юристці агрофірми, а також підполковнику Державної прикордонної служби повідомлено про підозру за ч.4 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності очільника районного суду і його помічника», - зазначається у повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, в червня 2023 року повідомили про підозру колишньому начальнику головного управління Держгеокадастру в одній із областей центральної України, який в Житомирській області організував незаконний механізм привласнення державних лісових угідь: протягом березня 2020 – січня 2022 років вивів з комунальної власності майже 2 тис. гектарів землі на загальну суму понад 70 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля шахрайство прикордонник суддя ДБР СБУ агропідприємство пай 
Матеріали по темі