Події

Житомирський суд залишив під вартою одного з учасників злочинної групи, яка займалася рекетом

17 August 2023, 19:46

На Житомирщині правоохоронці викрили угрупування, яке «вибивало» гроші з людей, а в разі відмови платити, учасники банди викрадали людей та відвозили їх до спеціально облаштованих катівень у Коростишеві.

17 серпня в Корольовському районному суді м. Житомира мають обрати міру запобіжного заходу всім учасникам угрупування, а це вісім осіб.

«Служба безпеки України разом з Національною поліцією заблокували на Житомирщині діяльність злочинного угруповання, яке займалися потужним рекетом. Зловмисники «вибивали» з людей великі суми коштів під надуманими приводами, або ж створюючи штучні конфліктні ситуації. Сьогодні у Корольовському районному суді розглядатиметься питання щодо обрання міри запобіжного заходу всім вісьмом затриманим, двом лідерам злочинного угруповання та шістьом активним учасником. Двоє лідерів – це мешканці Коростишева, саме там були облаштовані катівні, куди вони вивозили людей, які не погоджувалися платити їм «данину», або ту суму, яку вони намагалися з них вибити», - говорить пресофіцерка СБУ в Житомирській області Ірина Мартинюк.

Близько 11 години ранку, під стінами суду зібралися військові. Адже серед потерпілих є військовослужбовець, зловмисники погрожували його вагітній дружині. Захисники говорять: рекетирів не мають відпустити додому або надати право внести заставу.

«З колегами прийшли для того, аби суд встановив справедливість, щоб була обрана міра запобіжного заходу злочинцям у вигляді тримання під вартою без внесення грошової застави. Потерпілого я не знаю, прийшов як громадянин України, маю права бути присутнім на судовому засіданні, як вільний слухач. Підтримую через те, що військовослужбовець будучи на фронті воював, а тут погрожують його вагітній дружині. Це досить дике відчуття. Ти воюєш, не знаєш чи буде все добре, а тут твоїй дружині погрожують. Сподіваюся, що правосуддя буде справедливим», - сказав військовослужбовець ЗСУ.

Засідання суду почалося 17:30. Одночасно в різних судових залах обирали міру запобіжного двом учасникам злочинного угрупування. Прокурор клопотав про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб без права внесення застави.

«Вчиняв злочини неодноразово, спричинив потерпілим тілесні ушкодження. Враховуючи викладене, перебуваючи на волі може продовжити вчиняти тиск на вказаних потерпілих. Враховуючи, що Кукс ніде не працює, фактично живе за рахунок вчинених кримінальних правопорушень у вигляді вимагань, що є основним джерелом надходжень. Сторона обвинувачення клопоче про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави», - прокурор відділу Житомирської обласної прокуратури Максим Супрунов.

«З того всього, що я прочитав, там було написано, що у мене вдома знайшли гранату РДГ-5. Не розумію, що це і не маю можливості нею користуватися. Також написано, що у зіп-пакеті знайшли речовину кристалічну, типу наркотичну, це мене не стосується, не розумію як воно могло туди потрапити. Мені здається, що це все наклеп, як і з гранатою», - сказав підозрюваний у рекеті Дмитро Кукса.

Почалася повітряна тривога, тому оголосили перерву у судовому засіданні. Після перерви суд обрав міру запобіжного заходу: тримання під вартою до 13 жовтня 2023 року без права внесення застави.

Нагадаємо, 16 серпня у Житомирській області затримали банду із 8 рекетирів, які «вибивали» сотні тисяч гривень з військового, погрожували його вагітній дружині та неодноразово викрадали людей і відвозили до катівень у Коростишеві. Зазначалося, що поки вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників банди. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

А 17 серпня біля житомирського суду збиралися військові, які хочуть справедливості в обранні запобіжного заходу злочинцям-рекетирам, захисники не були налаштовані агресивно.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рекетир рекетири вимагання військовий військовослужбовець ЗСУ 
Матеріали по темі