Місто

Коли в громадському транспорті Житомира вирішать проблему з розрахунком за проїзд за допомогою телефона

21 August 2023, 17:05

Деякі житомиряни не можуть розрахуватися за проїзд за допомогою смартфона. Така проблема виникає, як у комунальному транспорті, так і у приватному.

Чому не працює функція NFC, 21 серпня з'ясовували журналісти Житомир.info. В КП«Житомиртранспорт» пояснюють, що розрахуватися за допомоги телефону не можуть лише житомиряни, які користуються банківськими картками VISA.

«Люди можуть використовувати NFC у транспорті для валідації, але виникають труднощі з оплатою віртуальних карток VISA. Тобто наразі є технічні труднощі з використанням їх у громадському транспорті. Якщо у людини є Mastercard, то вона може прив'язати її у додатку Google Pay або Apple Pay і використовувати телефон для оплати в громадському транспорті», – розповідає начальник служби компʼютерних мереж, інформаційних технологій та адміністрування систем КП «Житомиртранспорт» Микола Сорока.

В комунальному підприємстві кажуть: компанія VISA працює над вирішенням питання, але коли все виправлять невідомо. Водночас зазначають, що проблеми почалися ще в травня 2023 року.

«Кілька місяців спостерігається така проблема. Наскільки мені відомо докладені зусилля, щоб її вирішити, обіцяють, що найближчим часом. Ми сподіваємося, що цього року проблему буде вирішено», - сказав Микола Сорока.

Для зручності пасажирів у комунальному транспорті є QR-код, за яким житомиряни можуть сплатити за проїзд, якщо не мають при собі фізичної банківської картки. Але в приватних маршрутках таких QR-код у салоні немає.

«Ми з ними спілкувалися, щоб вони розглянули такий варіант у себе. Але перш за все, це ініціатива самого перевізника, щоб повісити QR-код і люди могли мати ще один спосіб оплати», - каже начальник служби компʼютерних мереж, інформаційних технологій та адміністрування систем

В КП «Житомиртранспорт» переконують, що нині більшість житомирян використовує транспортні карти, аби сплатити за проїзд.

«Провели статистичний аналіз і видно що банківськими картками для безготівкового розрахунку користується 7% від всіх безготівкових валідацій, тобто все інше припадає на транспортні картки. Бо якщо в тролейбусі людина банківською карткою сплачує 10 грн, то транспортною платить 6 грн. Тому ми рекомендуємо придбати транспорту картку нею набагато зручніше користуватися це робить велику економію в користуванні», - говорить начальник служби компʼютерних мереж, інформаційних технологій та адміністрування систем Микола Сорока.

Нагадаємо, що у 2021 році розрахунок за проїзд за допомогою смартфона (функції NFC) був доступний частково – не у всьому транспорті, обладнаному валідаторами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт автобус тролейбус поїздка списання кошти розрахунок смартфон функція NFC NFC Микола Сорока Житомиртранспорт 
Матеріали по темі