Події

У Житомирі на 15 років тюрми засудили експідполковника Національного космічного агентства, який у Криму передає рф розвідувальну інформацію

22 August 2023, 10:23

За матеріалами СБУ до 15 років тюрми засуджено зрадника-ексспівробітника Національного космічного агентства із Житомира.

Про це 22 серпня повідомляє пресгрупа Управління СБУ у Житомирській області.

«Завдяки доказовій базі Служби безпеки засуджено уродженця Житомира-експідполковника Національного космічного агентства, який сприяв державі-агресору у встановленні контролю над Національним центром управління та випробувань космічних засобів (АР Крим). За наявними оперативними даними, зрадник досі продовжує забезпечувати ворога розвідувальною інформацією – у складі повітряно-космічних сил рф допомагає здійснювати космічну розвідку і контроль за важливими об’єктами на території України», - йдеться в повідомленні.

За матеріалами СБУ Корольовський районний суд м.Житомира призначив йому 15 років ув’язнення. Оскільки злочинець переховується у тимчасово окупованому Криму, початок терміну відбування покарання обчислюватиметься з дня його затримання.

Слідством встановлено, що зловмисником є 48-річний уродженець Житомира-колишній інженер структурного підрозділу одного з центрів НКА, який здійснював управління польотами космічних апаратів. Після анексії росією частини території України у 2014 році підполковник не виконав наказ українського командування про передислокацію, залишився у тимчасово окупованому Криму та сприяв передачі усієї документації і обладнання Центру «на баланс» зс рф. За це зловмисника залишили на його ж посаді на захопленому об’єкті, згодом розпочав військову службу у збройному формуванні країни-агресора – у повітряно-космічних силах.

Для цього він набув російського громадянства та приніс присягу на вірність державі-агресору.

На підставі зібраних СБУ доказів суд визнав фігуранта справи винним за ч.1 ст.111 (державна зрада) та ч.1 ст.408 (дезертирство) Кримінального кодексу України.

Наказом Міністерства оборони України його позбавлено військового звання у дисциплінарному порядку та звільнено з військової служби.

Постановою слідчого СБУ зловмисника оголошено у розшук.

Документування державного зрадника проводили співробітники Управління СБ України в Житомирській області.

Обвинувачення у суді підтримувала Житомирська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону.

Нагадаємо, 3 серпня СБУ інформувала, що на Житомирщині повідомили про підозру у державній зраді 45-річному бердичівлянину за добровільний перехід на бік ворога в період збройного конфлікту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: держзрада СБУ зрада тюрма вирок 
Матеріали по темі