Місто

В ТТУ сподіваються, що в Житомирі у 2024 році запрацює нова тролейбусна лінія, від якої не очікують великих прибутків

31 August 2023, 13:52

У Житомирі продовжують будувати тролейбусну лінію на Мальованку, де роботи розпочалися ще у 2021 році.

На якому етапі зараз будівництво 31 серпня розповів директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

«Я б поділив цей проєкт на дві частини по джерелах фінансування. Найбільша частина фінансується за грантові кошти ЄБРР, це працює підрядник і наразі майже закінчена підготовка до розміщення контактного дроту. Але ще залишається реконструкція самої тягової підстанції, там зараз роботи ведуться. Дедлайн стоїть до нового року. Друга частина фінансується з місцевого бюджету, за кошти підприємства. Це розворотне кільце, яке вже майже закінчено, наразі оголошено процедуру з закупівлі дорожних знаків – це частина проєкту з організації дорожнього руху. За договором до 31 жовтня знаки мають бути встановленими», - розповідає Сергій Лазарєв.

Нову тролейбусну лінію будують за грантові кошти, а за бюджетні встановлять зупинки та необхідні дорожні знаки й світлофори.

«Підрядник зайшов з сумою в майже 1 млн 600 тисяч євро, тобто 400 тисяч було заощаджень. Але це було у 2020 році, зараз по цьому проєкту працюють підвищенні коефіцієнти, які базуються на показниках інфляції в єврозоні, тому ми орієнтуємо на 1 млн 900 тис. - євро. До 10 млн грн будуть ще вкладені кошти міського бюджету, кошти підприємства», - говорить директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління».

Нині вже думають над можливим маршрутом та кількістю тролейбусів, які працюватимуть на лінії. Втім роботи завершаться лише у 2024 році.

«Маршрут буде починатися на вул. Героїв Пожежних, де буде закінчуватися наразі невідомо, але є один варіанти: по вул. Київській до вокзалу, або у бік Крошні чи Богунії. Плануємо 6-8 тролейбусів на цьому маршруті. Пасажир там буде, в основному з кінцевої зупинки, але великого виторгу ми там не очікуємо, бо розуміємо, що будуть користуватися пільгові верстви населення, але вони будуть отримувати якісні транспортні послуги. Враховуючи процес прийому і здачі тролейбусної лінії в експлуатацію, я вважаю, що в першому кварталі наступного року тролейбус буде повноцінно працювати», - сказав Сергій Лазарєв.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2022 року планували відновити будівництво тролейбусної лінії на мальованку. Тоді заступник мера говорив, що роботи мають завершити до 1 квітня. Через проблеми з фінансуванням роботи не встигли виконати у визначений термін.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня 2022 року у Житомирі продовжили роботи з будівництва тролейбусної лінії в мікрорайоні Мальованка: підрядник встановлював металеві опори, на початку вересня 2022 року у Житомирі мали завершити будівництво тролейбусної лінії в мікрорайоні Мальованка. Станом на 14 вересня роботи були зупинені, хоча виконані лише на 40%, їх зупинили через подорожчання матеріалів.

17 листопада депутат міської ради повідомив, що у Житомирі відновлюють будівництво лінії на Мальованку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус Мальованка тролейбусна лінія 
Матеріали по темі