Економіка

Національний оператор «Газмержі» надаватиме послуги ще в трьох областях України: Київській, Житомирській та Львівській

1 September 2023, 15:43

НКРЕКП ухвалила постанову, згідно з якою з 1 вересня 2023 року національний оператор «Газорозподільні мережі України» (ГАЗМЕРЕЖІ) з Групи Нафтогаз отримав право на здійснення господарської діяльності з розподілу природного газу у Київській, Житомирській і Львівській областях: послуги безперебійного газопостачання клієнтам на зазначених територіях надаватимуть відповідні філії.

Про це 1 вересня повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Раніше національний оператор газорозподільних мереж отримав належне ліцензування в межах Кіровоградської, Харківської областей з містом Харків та частині Дніпропетровської області з містами Дніпро та Кривий Ріг. Наразі загальна кількість клієнтів ГАЗМЕРЕЖ сягнула 4 мільйонів абонентів.

Зазначається, що у листопаді 2022 року Уряд за пропозицією міністра енергетики України Германа Галущенка ухвалив рішення про переукладення договорів експлуатації газорозподільних мереж державної форми власності, яке запустило процес повернення державного майна під контроль держави.

«Повернення державі контролю над газорозподільними мережами – питання національної безпеки. Держава має забезпечити громадянам безперебійне газопостачання, особливо під час війни, коли виклики посилюються. До того ж процес повернення мереж в управління держави дає старт розв’язанню проблем, що виникли після приватизації облгазів, яка відбулася понад 10 років тому», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Зокрема, національний оператор за короткий час продемонстрував приклад дотримання високої фінансової дисципліни, а також відповідальний підхід до вимог законодавства та розрахунків. А саме забезпечив 100 відсотків розрахунків з державою та компаніями-партнерами. Чого десятиріччями повною мірою не здійснювали попередні оператори газорозподільних мереж.

На користь держави за перше півріччя 2023 року підприємство сплатило 25 млн грн за експлуатацію державних газорозподільних систем та їх складових. Крім того, компанія сплатила понад 89,6 млн грн за природний газ Газопостачальній компанії «Нафтогаз України», 3,2 мільйона гривень – за транспортування блакитного палива Оператору ГТС України.

Нагадаємо, 29 червня цього року стало відомо, що у зв’язку з переходом АТ «Київоблгаз», АТ «Житомиргаз» та АТ«Львівгаз» до Групи Нафтогаз, усі клієнти будуть отримувати сервіси обліку від Газопостачальної компанії «Нафтогаз України», особові рахунки та тариф на розподіл газу залишаються без змін.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 травня 2022 року 360 тисяч домогосподарств Житомирської області перевели до газопостачальної компанії «Нафтогаз України», до травня за газ люди платили компанії «Житомиргаз Збут». «Нафтогаз України» продовжила дію тарифного плану «Фіксований» ще на рік (до 1 травня 2024 року), його ціна й надалі складатиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ Житомиргаз Газмережі газопостачання 
Матеріали по темі