Інтерв'ю

Зарплати військових, звільнення зі служби та недоотримані кошти: адвокат із Житомира дав відповіді на «болючі» питання

6 September 2023, 17:05

«Одні отримують 30 тис. грн, а інші – 100 тис. грн... Де справедливість, усі ж на війні, здавалося б, однаково», - саме таку думку можна чути у суспільстві стосовно виплат військовим, які беруть участь у захисті України в війні з російським окупантом. Однак не все так однозначно, адже грошове забезпечення може відрізнятися з різних цілком аргументованих причин.

Про зарплати військових, незадовільні виплати грошового забезпечення бійцям під час лікування/реабілітації та про звільнення зі служби пояснює житомирський адвокат бюро «Дубок і партнери» Сергій Дубок.

Тож, поговоримо про реальні зарплати військових – скільки захисник може отримувати за участь в бойових діях?

  • Військовослужбовцям ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, які беруть безпосередню участь у бойових діях або заходах оборони, щомісяця виплачується 100 000 гривень у розрахунку на місяць пропорційно часу участі;
  • 50 тисяч гривень будуть виплачують тим, хто виконує бойове завдання у складі органу військового управління та інших штабів, що ведуться воєнні дії на лінії зіткнення на відстані виконання бойових завдань військовою частиною першого ешелону оборони або наступу до батальйону включно;
  • 30 тисяч гривень буде виплачуватися тим військовослужбовцям, які виконують бойові завдання;
  • Військовослужбовцям керівного та інструкторсько-викладацького складу в навчальних військових частинах (навчальних центрах, навчальних підрозділах), щомісяця виплачується від 15 000 до 30 000 гривень з урахуванням їхнього рівня кваліфікації пропорційно часу підготовки та навчання персоналу в розрахунку на місяць.

На сьогодні неодноразово можна почути думку, що військовим, котрі отримали поранення та досить довгий період лікуються, не виплачують грошове забезпечення в повному розмірі. Чи правда це?

- Так, наразі це часткова правда. До внесення змін до постанови №168 від 28 лютого 2022 року військовослужбовцям, яких виводили за штат, грошове забезпечення платили мізерне. Все змінилось з 9 серпня 2023 року. Тепер військовим, які у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, визнані військово-лікарською комісією обмежено придатними або непридатними до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців та зараховані у розпорядження відповідних командирів, після перебування у розпорядженні понад два місяці (за які вони втратили право на отримання грошового забезпечення в повному обсязі за останніми займаними посадами) і до закінчення перебування у розпорядженні, щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 20100 гривень.

Також поруч іде актуальне питання про звільнення з військової служби. Які терміни та підстави можуть бути для цього?

  • Питання дійсно актуальне, наразі ми бачимо різні терміни. Зазвичай, звільнення відбувається протягом 30 днів з моменту реєстрації рапорту на звільнення, також потрібно обов’язково долучити нотаріально завірені копії документів, які підтверджують підстави для звільнення. Але є і винятки по термінах звільнення, наприклад, не повний комплект документів, військові частини можуть витребувати додаткові документи, які підтверджують обставини на звільнення

Часто у ситуаціях, коли необхідне звільнення, перерахування грошового забезпечення, збільшення пенсії ветеранам тощо, військові нездатні впоратися власноруч і чимало є тих, хто погоджується з «несправедливістю», однак вихід є – у адвокатському бюро «Дубок і партнери» готові надати якісну юридичну допомогу та знайти рішення, зокрема, і у вище перерахованих випадках, адже таких справ через адвокатів проходить по кілька десятків за тиждень і більшість кейсів успішні!

Контакти:

+38 063 712 13 10

+38 063 433 28 79

dubokandpartners@gmail.com
https://www.facebook.com/dubokandpartners

Адреса: м. Житомир, вул. Гоголівська, 16а

Адвокатське бюро «Дубок і Партнери»

Успішно працюємо для Вас по всій території України (крім тимчасово окупованих регіонів).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: адвокат адвокатське бюрро Дубок 
Матеріали по темі