Суспільство

Про підручники для НУШ: області отримали для 6 класів, з 5 класами ситуація залишається складною

10 September 2023, 11:26

Комітет Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій 6 вересня провів засідання, де розглядалося питання про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками системи загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році.

Секретарка освітнього комітету Верховної ради Наталя Піпа повідомила про результати засідання та ситуацію з підручниками для класів НУШ:

6-ий клас повністю отримав друковані підручники (у деяких областях буксує зарубіжна література, але це питання днів). Тобто отримав обласний департамент освіти, який далі займається розповсюдженням підручників.

Складна ситуація залишається з 5-м класом. У Міністерства освіти немає достатнього фінансування для того, щоб додрукувати всі потрібні підручники. 5 клас має математику, природу і більшість має укр.мову, але не всі, це залежить від автора. Бюджетних коштів поки недостатньо. Треба близько 553 млн грн, щоб надрукувати всі підручники для 5 класу! Міністерство Освіти звернулося до Мінфіну за цими коштами. Я направила звернення до Швейцарії із проханням допомогти надрукувати підручники.

1-4 клас отримали свої підручники та навчаються за ними. 7 клас мають підручники, окрім класів, які є пілотами НУШ. 8-10 класи поки навчаються за старою програмою, тому підручниками теж забезпечені.

«Багато вчителів і досі працюють на старий лад. Це суттєво гальмує впровадження програми НУШ. Багато зусиль вкладаємо зараз, аби кількість альтернативних підручників зростала. Не варто бути ретроградами і треба пам'ятати, що за нових умов дітям потрібні нові підходи навчання. Безапеляційно і аргументовано. Бо мова про сучасну і в рази якіснішу освіту», - наголосила Наталія Піпа.

Нагадаємо, під час конференції для освітян 25 серпня цього року заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків розповів про друк підручників для НУШ та оприлюднив інформацію щодо їх доставки в регіони.

Інформацію щодо доступу до електронних підручників дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, секретарка освітнього комітету Верховної ради Наталя Піпа 26 липня 2023 року розповіла про ситуацію із забезпеченням підручниками учнів 5-7 класів НУШ та переговори про підтримку друку підручників з боку партнерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта підручник НУШ ВР Піпа 
Матеріали по темі