Суспільство

Житомирський обласний ТЦК та СП надав роз’яснення щодо відстрочки від мобілізації для студентів

15 September 2023, 14:24

Житомирський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки пояснив, що студентам вручають повістки для того, щоб вони оновили дані та підтвердили факт навчання у навчальному закладі.

Роз’яснення служба зв’язків з громадськістю обласного ТЦК та СП оприлюднила 14 вересня.

«У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає внесення змін до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо скасування відстрочки для деяких студентів. Жителі Житомирщини скаржаться, начебто Житомирський районний ТЦК та СП відмовляє у відстрочці від мобілізації студентам магістратури денної форми навчання. Студентам вручають повістку та направляють для проходження військово-лікарської комісії. Зміни до Закону не прийняті, а громадянам вручають повістки для того, щоб вони оновили дані та підтвердили факт навчання у навчальному закладі. Відповідно до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» всі хто навчається зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) ТЦК та СП документи, довідку з відповідного навчального закладу», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що громадяни України які прибувають в ТЦК та СП для отримання відстрочки від мобілізації, направляються на ВЛК для обстеження та встановлення факту придатності до військової служби.

«Адже лише придатним надається відстрочка, а не придатні виключається з військового обліку», - наголошує служба зв’язків з громадськістю Житомирського обласного ТЦК та СП.

Скриншот «скарги» житомирян

Зауважимо, що законопроєкт «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», підготовлений депутатом від партії «Слуга народу», представником президента в Конституційному суді Федором Веніславським, був зареєстрований у Верховній раді 4 вересня 2023 року.

«У 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати рівень освіти, що є рівнозначним, або є нижчим за здобутий рівень попередньої освіти. Із них за рівнями: Кваліфікований робітник – 11 285, Фаховий молодший бакалавр – 12 069, Бакалавр – 27 561, Магістр – 46 820, Доктор філософії – 9 036. Не став винятком у зазначеній тенденції і поточний 2023 рік. Хоча вступна кампанія поточного року до закладів освіти ще триватиме до 30 листопада, вже зараз станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059 вступників. На сьогодні спостерігається суттєве збільшення чисельності вступників у порівнянні з минулим 2022 роком, а саме здобувачів за рівнями Кваліфікований робітник – 16 848 (у порівнянні з 2022 р. + 5 563 або + 49%), Фаховий молодший бакалавр – 13 618 (у порівнянні з 2022 р. + 1 549 або + 13%), Бакалавр – 32 105 (у порівнянні з 2022 р. + 4 544 або + 16%). Зазначена практика ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, формування навчальних груп студентами різних вікових поколінь, непослідовність здобуття різних рівнів освіти негативно впливає на рівень національної безпеки і оборони України, деморалізує морально-психологічний стан військовослужбовців, які зі зброєю в руках захищають незалежність, територіальну цілісність України, забезпечують в умовах воєнного стану дотримання прав і свобод громадян України, у тому числі і права на освіту військовозобов’язаним, яким держава вже забезпечила реалізацію права на освіту, а також компрометує систему освіти в Україні перед Українським народом і міжнародними партнерами», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону.

Нагадаємо, на засіданні міськвиконкому 1 вересня мер згадав про масову бійку в центрі Житомира в ніч на 24 серпня і запропонував її учасників та відвідувачів нічних закладів залучати до захисту держави.

Як повідомляв Житомир.info, на брифінгу 2 серпня 2023 року представник Житомирського обласного ТЦК та СП Олексій Бєланов розповів про найпоширеніші міфи щодо мобілізації та відповів на закиди стосовно правомірності дій працівників ТЦК.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЦК та СП мобілізація студент військкомат повістка  
Матеріали по темі