Місто

У Житомирі п’ятим класам не видали всі підручники: користуються онлайн версією, або купують батьки

18 September 2023, 15:27

Це підручник для вивчення англійської мови, саме такий мали отримати учнів 5 класів НУШ на початку навчального року. За словами вчителів житомирського ліцею № 21, друкованого видання учням й досі не видали.

«Вчителі англійської мови працюють за підручником «Prepare» авторки Джоанна Коста, видавництво «Лінгвіст». Для 5 класу у нас лише підручники онлайн. Деякі батьки прийняли рішення самостійно закупити, тому що у дітей є проблеми з зором, і не кожна дитина може з гаджета читати й переписувати з дошки », - ділиться вчителька англійської мови житомирського ліцею № 21 Наталія Шиш.

Немає підручників для 5 класів й з інших предметів, наприклад, з зарубіжної літератури. Вчителі розповідають, що на уроці використовують онлайн підручник. Домашнє завдання учні також виконують за допомогою онлайн версії.

«Інститут модернізації змісту освіти виклав у вільний доступ для всіх користувачів, учнів, батьків, вчителів, електрону версію підручника. Це дуже допомагає нам у навчання. У нас в школі є електрона платформа «Human», вона використовується, як дистанційна платформа. Учителі та учні мають доступ до цієї платформи. Як тільки розпочинається урок я демонструю цей підручник і виводжу на екран інтерактивної дошки», - каже вчителька зарубіжної літератури житомирського ліцею № 21 Наталія Візгалова.

Ситуація поступово вирішується, до прикладу підручники з метаматематики отримали всі п’ятикласники, це стосується й української мови, говорять у департаменті освіти. Втім потреба повністю не закрита, і це стосується учнів різних класів.

«Станом на сьогодні, 18 вересня 2023 року, забезпеченні підручниками початкова школа, з 1- 4 класи, на 100%, а 7-11 на 93 %. Що стосується 5 класів, на сьогодні заклади отримали підручник 100% дозамовлення польська мова та математика, а природничого циклу – це 74%-83%. Що стосується підручників для НУШ 6 класів – із 67 підручників (ред. різних авторів) отримано 42 підручники, це становить 62,7% забезпеченості», - розповідає методист НМЦ департаменту освіти Житомирської міської ради Тетяна Данілевич.

В департаменті освіти мають надію, що незабаром підручники надрукують і Житомир отримає необхідну кількість.

«Не вистачає інформатики, не вистачає географії, культура добросусідства, це новий предмет. На сьогодні, за інформацією Міністерства освіти й науки України, зокрема заступника міністра, з представниками секретаріату Верховної Ради, ведуться перемовини з іноземними партнерами для того, щоб знайти кошти для друку підручників, яких не вистачає, саме для НУШ 5-6 класів», - сказала методист НМЦ департаменту освіти Житомирської міської ради Тетяна Данілевич.

Нагадаємо, 6 вересня Секретарка освітнього комітету Верховної ради Наталя Піпа повідомила, що 6 класи повністю отримали друковані підручники, а з 5 класами ситуація залишається складною.

Інформацію щодо доступу до електронних підручників дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, під час конференції для освітян 25 серпня цього року заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків розповів про друк підручників для НУШ та оприлюднив інформацію щодо їх доставки в регіони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа ліцей дитина клас підручник департамент освіти освіта Данілевич Візгалова 
Матеріали по темі