Місто

У Житомирі проведуть вибіркові перевірки серед близько 280 родин, у яких безоплатно проживають переселенці

20 September 2023, 12:16

На території Житомирської міської територіальної громади проведуть перевірки для підтвердження інформації про безоплатне поселення близько 800 переселенців.

Про це 20 вересня на засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради розповіла директорка департаменту соціальної політики міської ради Вікторія Краснопір.

«На території Житомирської міської територіальної громади зареєстровано з видачею довідок більше ніж 13 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Переміщатися вони почали з перших днів війни, і багато хто з житомирян надали їм безоплатний прихисток, тобто розмістили їх у себе в помешканнях. Держава відповідними нормативними документами підтримує таких мешканців громад, які безоплатно розмістили ВПО, і виплачує їм по системі «Прихисток» по 450 грн в неопалювальний період на одну особу та по 900 грн на одну особу в опалювальний період. У нас таких домогосподарств, людей, які прихистили безоплатно ВПО, близько 280. Зрозуміло, що ВПО набагато більше, бо це і 2-3, і 5, і 7 осіб є за цією ж адресою. Ці кошти виплачувалися практично з початку війни. Але наразі держава врегулювала питання контролю за фактичним розміщенням цих внутрішньо переміщених осіб в оселях житомирян. І нас відповідною постановою Кабміну зобов’язано проводити вибіркові перевірки, тому ми проєктом рішення виконкому унормовуємося місцевим актом. Будуть сформовані робочі групи в складі не менш ніж 2 працівники, буде відповідним рішенням, план якого також затверджується, визначено, хто проводить перевірку, за якими адресами та яких ВПО. Працівники управлінь відповідно за місцем реєстрації тих, хто прихистив ВПО, це Богунське і Корольовське управління, будуть виходити і на місці пересвідчуватися, що в квартирі житомирян розміщені внутрішньо переміщені особи. Будуть перевіряти їх фактичну присутність, довідки, статуси», - сказала Вікторія Краснопір.

Також вона зазначила, що такі перевірки будуть проводитися, аби кошти під час воєнного стану доцільно використовувалися.

«Це буде робитися в межах країни, тому що ми розуміємо, що є випадки, коли люди зареєструвалися, житомиряни за них отримують кошти, а вони (ред. ВПО) могли поїхати і за кордон, і переміститися із Житомира, а кошти йдуть під час воєнного стану, необхідно турбуватися про те, щоб вони використовувалися ефективно», - наголосила Краснопір.

Крім того, Вікторія Краснопір зауважила, що варто звертатися до Прозорого офісу щомісячно з 1 по 5 число за отриманням коштів за системою «Прихисток», але при цьому дотримуючись нормативних документів і перебувати за місцем реєстрації. Якщо внутрішньо переміщені особи вирішили виїхати з міста Житомира, то мають прийти у Прозорий офіс (площа Польова, 8) або в системі Дія знятися з реєстрації.

Наразі, за інформацією директорки департаменту соціальної політики міської ради, 276 житомирських сімей отримують виплати за розміщення на безоплатній основі близько 800 переселенців.

Нагадаємо, в оприлюдненому проєкті рішення виконкому від 19 вересня йшлося про те, що влада збирається проводити вибіркові перевірки достовірності відомостей про розміщення внутрішньо переміщених осіб на території Житомирської міської територіальної громади.

Як повідомляв Житомир.info,5 січня 2023 року пресслужба Мінсоцполітики з посиланням на інформацію заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка інформувала, що перевірки фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у 2023 році будуть проводитись у виняткових випадках. В березні на нараді віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголошувала, що переселенців мають попереджати про перевірки, а проводити їх лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком перевірка житло ВПО переселенці переселенець соцзахист департамент соціальної політики компенсація 
Матеріали по темі