Місто

Помер відомий житомирський скульптор, народний художник України Василь Фещенко

25 September 2023, 10:53

На 79-му році життя відійшов у вічність Василь Іванович Фещенко - відомий скульптор, народний художник України.

Про це 25 вересня повідомляє пресслужба Житомирської обласної ради.

«Керівництво, депутатський корпус обласної ради 8-го скликання, виконавчий апарат висловлюють щирі співчуття рідним, близьким, колегам Василя Івановича з приводу непоправної втрати», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 16 квітня 2019 року на Житомир.info вийшов фоторепортаж з майстерні Василя Фещенка. Тоді художник розповів про свою роботу та історію створення своїх скульптур.

Біографічна довідка з Вікіпедії:

Народний художник України, скульптор Василь Іванович Фещенко народився 29 грудня 1943 року в с. Чоповичі Малинського району Житомирської області.Закінчив восьмирічну школу в Чоповичах, скульптурно-прикладне відділення Сімферопольського художнього училища імені Миколи Самокиша. Після здобуття мистецької освіти у 1971 році у Київському художньому інституті (викладач Олександр Ковальов), працював в Житомирі, в майстернях художнього фонду. Жив у Житомирі. Виготовляв роботи з мармуру, бронзи та граніту. З-поміж робіт: пам’ятник Олегу Ольжичу (2014; Житомир); Івану Огієнку (2014; Житомир); Тарасу Шевченку (2014; Коростень). Роботи скульптора знаходяться в музеях Житомира, Ужгорода, Кропивницького, Львова, Баку, Нальчика, в Національному художньому музеї України. Василь Фещенко мав почесні звання: Заслужений художник України з листопада 1995 року; Народний художник України з 2009 року;

Як повідомляв Житомир.info, 23 червня 2017 року біля Свято-Михайлівського собору в Житомирі відкрили пам’ятник видатному церковному діячу – Івану Огієнку, який переклав на українську мову Біблію. Ідею пам’ятника майже 20 років виношували скульптор Василь Фещенко та архітектор Валерій Головатенко, його стартова ціна у 2000 році була близько 60 тисяч доларів, але її вдалося мінімізувати, бо люди допомагали, давали матеріали. Зроблений пам’ятник із запорізького граніту: 2,3 м фігура та 70 см постамент.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Василь Фещенко скульптор Житомир облрада 
Матеріали по темі