Суспільство

З листопада перегляд на сайтах електронних сигарет і пристроїв можливий тільки після офіційного підтвердження віку

25 September 2023, 11:40

Для ознайомлення з асортиментом електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюнових виробів на веб-сайтах їхніх виробників (імпортерів) потрібно буде підтвердити свій вік.

Про це 25 вересня повідомила пресслужба ГУ Держпродспоживслужби.

«Держпродспоживслужба звертає увагу суб’єктів господарювання та споживачів, що 11 листопада набуває чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2023 р. № 839 «Про затвердження Порядку попередньої ідентифікації віку користувачів веб-сайтів виробників, імпортерів пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та/або електронних сигарет» - йдеться у повідомленні.

Відповідно до зазначеної постанови одноразовий доступ до веб-сайту виробника (імпортера) пристроїв для споживання тютюнових виробів та електронних сигарет надається тільки за умови попередньої ідентифікації віку користувача веб-сайту з використанням документа, що посвідчує особу, будь-яким з таких способів:

  • подання інформації (відомостей, даних), що міститься в е-паспорті, е-паспорті для виїзду за кордон, у порядку та спосіб, передбачені для подання електронних копій е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон, а також інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу та її вік;
  • з використанням технології розпізнавання обличчя через відповідний модуль, де користувач має продемонструвати обличчя та документ, що посвідчує особу. В такому разі веб-сайт інтернет-магазину автоматично перевіряє справжність зображення користувача за допомогою методу розпізнавання реальності особи (liveness detection method), розпізнає документ та у разі відповідності зображення обличчя документу проводить ідентифікацію віку користувача;
  • із залученням оператора, коли користувач на веб-сайті виробника, імпортера через відповідний модуль в режимі реального часу демонструє обличчя та документ, що посвідчує особу, а оператор проводить віддалену ідентифікацію користувача та перевіряє його вік.

Захист персональних даних під час ідентифікації віку користувача з використанням документа, що посвідчує особу, здійснюється відповідно до вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

Нагадаємо, з 11 липня в Україні почали діяти норми закону № 1978-IX, які, зокрема, забороняють виробництво і торгівлю міцними та ароматизованими сигаретами.

Як повідомляв Житомир.info, 8 лютого 2023 року ювенальна превенція Житомирської області повідомила про те, що у Бердичеві Житомирської області адміністративна комісія оштрафувала місцеву жительку, яка продавала нелегальні цигарки й алкоголь неповнолітнім.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Закон паління сигарети електронні сигарети тютюнові вироби ідентифікація віку 
Матеріали по темі