Влада

Керівник Житомирської облради прокоментував закриття гімназій в Новогуйвинській громаді, а начальник ОВА висловився за оптимізацію

26 September 2023, 14:39

В.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма прокоментував інформацію про закриття трьох гімназій в Новогуйвинській селищній громаді, а начальник ОВА Віталій Бунечко висловився за оптимізацію навчальних закладів, бо зняття військового ПДФО значно зменшить бюджети деяких громад.

Про це очільники області сказали на брифінгу після позачергової сесії обласної ради 26 вересня.

«В обласну раду люди не зверталися, але я вчора (25 вересня) і сьогодні мав розмову із депутатами, у нас є, зокрема, депутати від Новогуйвинської селищної ради: сьогодні в них теж проходить сесія, дані питання зняті з порядку денного, вони не розглядаються – про закриття», - сказав Володимир Ширма.

Начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко наголосив, що він за оптимізацію навчальних закладів.

«Оптимізація повинна далі відбуватися, тому що зараз навантаження лежить на територіальних громадах. Ми сьогодні з одним з очільників громади говорили: в дитячому садочку знаходиться п’ять дітей і п’ять осіб персоналу. ПДФО (з виплат військовим) забирається вже з 1 жовтня в державний бюджет, громадам буде надзвичайно важко, тому що багато громад, де були військові формування, «розігнали» свої бюджети, могли собі дозволити утримувати по п’ять вихователів на п’ять дітей. Від 1 жовтня всі кошти будуть скеровуватися на оборону, на нашу обороноздатність, тому оптимізація вкрай необхідна», - зазначив начальник ОВА.

Нагадаємо, 12 вересня Кабінет міністрів подав до Верховної ради проєкт закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України», який передбачає зарахування з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року до спеціального фонду держбюджету надходжень від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу. 20 вересня законопроєкт був прийнятий «за основу».

Як повідомляв Житомир.info, у Новогуйвинській громаді Житомирського району хочуть ліквідувати три гімназії: в порядку денному чергова сесія селищної ради, яка запланована на 26 вересня 2023 року, були питання про організацію та проведення громадського обговорення щодо ліквідації Руднє-Городищенської гімназії, Пряжівської гімназії та Озерянківської гімназії, а додатками до них оприлюднили рішення про ліквідацію закладів. Селищна рада також оприлюднила обґрунтування до оптимізації мережі закладів освіти, де зазначено, що Озерянківська гімназія розрахована на 320 учнів, а навчається там 52 (16% наповненості), Руднє-Городищенська розрахована на 135, навчається зараз 53 (39%), Пряжівська розрахована на 160 учнів, навчається 67 (43%).

У Пряжеві 23 вересня відбувся схід села, де обговорювали закриття місцевої гімназії. 25 вересня Новогуйвинська селищна рада оприлюднила розпорядження про зняття з порядку денного сесії питання про проведення громадського обговорення щодо Пряжівської гімназії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада Ширма гімназія Бунечко Новогуйвинське навчання оптимізація ПДФО 
Матеріали по темі